Erősödéssel zárt Nyugat-Európa

Emelkedő indexekkel zártak pénteken a vezető nyugat-európai értéktőzsdék.
MTI-Eco, 2016. február 12. péntek, 18:39
Fotó: Reuters

A londoni tőzsde fő mutatója, az FTSE-100 3,07 százalékkal, a frankfurti DAX-30 és a párizsi CAC-40  2,4 -2,4 százalékkal ment föl.

A páneurópai FTSEurofirst 300 index 2,8 százalékkal, az euróövezet blue chipjeit tartalmazó Euro STOXX 50 2,4 százalékkal emelkedett.

Az elmúlt hetek hektikus árfolyammozgása után kissé megnyugodtak a kedélyek a vezető tőzsdéken, az olajár emelkedésével pénteken a részvénypiacok is magukhoz tértek.

A bankszektorban felfelé vették az irányt a jegyzések, a STOXX 600 Europe Banks index 4,2 százalékkal nőtt.

Ez volt a jó hangulat oka

A Deutsche Bank árfolyama 10 százalékkal emelkedett, miután a bank közölte, hogy 5 milliárd dollár értékben vásárol vissza saját kötvényeket. A Commerzbank papírja 17 százalékkal szökött fel arra a bejelentésre, hogy a bank nyereséges volt tavaly, és hét év után először osztalékot fizet. A milánói tőzsdeindex 4,7 százalékkal emelkedett a hírre, hogy két szövetkezeti bank egyesülésével létrejön Olaszország harmadik legnagyobb bankja, és remélhetőleg folytatódik az olasz bankrendszer konszolidációja. Az UniCredit 12 százalékkal erősödött.

Az eurózóna negyedik negyedévi GDP-adatai megfeleltek a várakozásoknak, de elemzők azért hangsúlyozzák, hogy az övezetben az Európai Központi Bank ultralaza monetáris politikája, és az alacsony energia- és nyersanyagárak sem tudták felpörgetni a növekedést, és a térség sebezhetőnek látszik.

A piacok jól fogadták, hogy az amerikai kiskereskedelmi forgalom a vártnál nagyobb ütemben nőtt januárban, ami azért is fontos, mert a GDP 70 százalékát a fogyasztás adja.

Csütörtökön gyengüléssel zártak a vezető nyugat-európai piacok. Az FTSE-100 2,4 százalékkal, a DAX-30 2,9 százalékkal, a CAC-40 pedig 3,8 százalékkal csökkent.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK