A nem hivatalos adatok szerint a frankfurti DAX-30 index 0,63 százalékkal, a londoni FTSE-100 0,25 százalékkal, a párizsi CAC-40 pedig 0,11 százalékkal erősödött.

A legnagyobb piaci tőkeértékű európai részvények FTSEurofirst 300 indexe 0,03 százalékkal, az euróövezet blue chipjeit tartalmazó Euro STOXX 50 pedig 0,36 százalékkal ment föl.

A nyugat-európai tőzsdéken még érződött a pénteken közzétett kiugróan jó amerikai munkaerőpiaci adat hatása, és két kedvező hír is impulzust adott.

A frankfurti Sentix befektetési tanácsadó cég mintegy ezer tőzsdei szakértő körében végzett havi rendszeres felmérése azt mutatja, hogy az euróövezeti tőzsdei befektetők augusztusra már túltették magukat a Brexit-megrázkódtatáson, a hangulatindex 4,2 pontra emelkedett az előző havi 1,7 pontról.

A német szövetségi statisztikai hivatal pedig azt jelentette, hogy a német ipari termelés júniusban 0,8 százalékkal nőtt az előző havihoz képest az elemzők által várt 0,7 százalék helyett.

Többnyire jól szerepeltek a pénzügyi szektor papírjai, összességében a 360 milliárd euró kétes kinnlevőségtől szenvedő olasz bankszektor is jól teljesített. Kivétel volt a Monte dei Paschi di Siena (MpS), a világ legrégibb működő bankjának jegyzését kétszer is fel kellett függeszteni a milánói piacon. Az MpS megbukott az 51 bankra kiterjedő európai stresszteszten. A STOXX Europe 600 bankindexe 1,4 százalékkal emelkedett.

Az olaj drágulása felnyomta az energiaipari papírok jegyzését, a bányaipari részvények pedig a rézár emelkedésének köszönhetően erősödtek. A nyersanyagindex 1,7 százalékkal nőtt.

Pénteken nyereséggel zártak a vezető európai tőzsdék. Az FTSE-100 0,79 százalékkal, a DAX-30 1,36 százalékkal, a CAC-40 pedig 1,49 százalékkal emelkedett. Az FTSE Eurofirst 300 0,99 százalékkal, az EuroStoxx50 pedig 1,41 százalékkal ment föl.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!