A piacokon második napja javult a hangulat: a Krím orosz bekebelezése megfelelt a várakozásnak, és egyelőre nincs jele, hogy a heves szóbeli elítélésen túl a NATO-szövetségesek az eddiginél keményebb szankciókra is készülnének Oroszország ellen. Nyugtatólag hatott viszont Vlagyimir Putyin orosz elnök beszéde, amely szerint Oroszországnak nincsenek tervei más ukrán területekkel. Délelőtt a vártnál nagyobb esést jelzett a német ZEW intézet márciusi befektetői és elemzői hangulatmutatója, de ezt csak az ukrán helyzet okozta, miközben a lakossági fogyasztás kilátásai töretlenek.

Délután amerikai adatok segítettek. Az infláció minimális maradt az Egyesült Államokban. Az új lakásépítések februárban harmadik hónapja ritkultak ugyan, de jóval kevésbé, mint januárban, az építési engedélyek pedig annál is nagyobb ütemben szaporodtak. Mindebből a befektetők biztosra veszik, hogy az amerikai szövetségi jegybankrendszer (Fed) szerdán folytathatja a mennyiségi enyhítés visszavonását - ezt a piac már rég beárazta -, de a nulla közeli alapkamat emelése tovább halasztódhat.

Szerdán a brit munkanélküliség februári és az amerikai jelzálogkölcsön-igénylések múlt heti adatai következnek. Az európai tőzsdezárás után a Fed közli esedékes pénzügy-politikai döntését és új gazdasági előrejelzéseit.

Kedden a londoni értéktőzsde fő mutatója, a FTSE-100 36,93 pontos, 0,56 százalékos javulással 6605,28 ponton zárt. A frankfurti DAX-30 61,66 pontos, 0,67 százalékos többlettel 9242,55 ponton végzett. Párizsban a CAC-40 41,30 ponttal, 0,97 százalékkal 4313,26 pontra erősödött.

A milánói FTSE MIB-40 0,86 százalékot, a madridi IBEX-35 0,77 százalékot, az athéni ASE tőzsdemutató 0,33 százalékot nyert.

Varsóban a WIG20 0,64 százalékkal 2379,45 pontra csökkent, de a Mol 0,36 százalékkal 168,10 zlotyra drágult.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!