Erre számít Nyugat-Európa

Jelentős, 1 százalékot meghaladó emelkedéssel nyithatnak a főbb nyugat-európai részvénypiacok hétfőn, miután a befektetőket felvillanyozta, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi viszály rendezésének érdekében átmeneti tűzszüneti megállapodást kötött Donald Trump amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök a hét végén Buenos Airesben.
Szepesi Anita, 2018. december 3. hétfő, 08:33
Fotó: Reuters

Az IG Market elemzői arra számítanak, hogy a londoni FTSE-100 mutató 107 ponttal, a frankfurti DAX-30 index 208 ponttal, a párizsi CAC-40 index pedig 83 ponttal emelkedhet a nyitásban - írta az MTI.

A világgazdasági kilátások szempontjából megnyugvást hozott, a feltörekvő piacokat és az olajárakat pedig felpezsdítette, hogy a kínai és az amerikai elnök megállapodásának értelmében január 1-jétől mégsem emelik 10 százalékról 25 százalékra az Egyesült Államokba importált, 200 milliárd dollár értékű kínai termékekre kivetett pótvámot. Ez azonban csak átmeneti, 90 napra szóló tűzszünet, amelynek időtartama alatt dűlőre kellene jutni az amerikai-kínai kereskedelmi kapcsolatok strukturális változtatásairól, különben újabb szintre lép a vámháború.

A világ két legnagyobb gazdasága előbb nyáron vetett ki kölcsönösen 50-50 milliárd értékű importárura pótvámot, majd szeptember 24-én léptette életbe az újabb, kölcsönösen megemelt vámokat. Az Egyesült Államok további mintegy 200 milliárd dollár értékű kínai termékre vetett ki az év végéig 10 százalékos pótvámot, amelynek mértékét januártól emelte volna 25 százalékra. Kína 5, illetve 10 százalékos pótlólagos vámot vetett ki 60 milliárd dollárnyi amerikai árura.

A washingtoni Fehér Ház közlése szerint a kínai elnök ígéretet tett arra, hogy nagyon jelentős összegben vásárolnak amerikai árucikkeket, különösen mezőgazdasági termékeket. Az optimizmust fokozta, hogy Trump elnök vasárnap este a Twitteren közzétett bejegyzésében azt állította, Kína "csökkenti és eltörli" az Egyesült Államokból importált autók vámját.

Ázsia és a csendes-óceáni térség legfontosabb tőzsdéin jelentősen emelkedtek az indexek hétfőn. A Morgan Stanley Capital International által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) 2,11 százalékkal 502,30 pontra, közel kéthavi csúcsra emelkedett.

Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 1,05 százalékos, a dél-koreai Kospi 1,67 százalékos, az ausztráliai S&P/ASX 200 pedig 1,84 százalékos nyereségben zárt. A sanghaji irányadó index 2,55 százalékos nyereségben, a hongkongi Hang Seng pedig 2,52 százalékos pluszban állt a záráshoz közeledve.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára meredeken emelkedik. A februári határidős jegyzésekben a Brent hordónként 4,46 százalékos pluszban, 62,11 dolláron, a januári szállítású WTI pedig 4,87 százalékos nyereségben, 53,41 dolláron forgott hétfő reggel.

Pénteken veszteségben zártak a főbb európai tőzsdeindexek. A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,83 százalékkal, 6980,24 pontra, a frankfurti DAX-index 0,36 százalékkal, 11 257,24 pontra, a párizsi CAC-40 index pedig 0,05 százalékkal, 5003,92 pontra esett. A páneurópai mutatók közül a Stoxx Europe 600 0,17 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,12 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 mutató 0,03 százalékkal csökkent.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK