Az euró a múlt héten 1,1483 dollárig emelkedett, amire november óta nem volt példa, és csütörtök reggel New Yorkban 1,1339 dolláron kereskedtek vele. Bár még nem sikerült áttörnie az 1,15 dolláros kulcsfontosságú ellenállást, a technikai mutatók pozitívabb kilátásokat jeleznek - írja a Bloomberg, amely szerint a héten a deviza a kamatlábak közötti különbségekből is lendületet kap, mivel a német 10 éves hozamok több mint két év óta először átlépték a nulla küszöböt. 

Mindez a kereskedők és az Európai Központi Bank közötti, a kamatemelések időzítésével kapcsolatos egyre élesedő szembenállás közepette történik. Annak ellenére, hogy a tisztviselők ragaszkodnak ahhoz, hogy 2022-ben nagyon valószínűtlen a kamatemelés, a pénzpiacok már szeptemberben 10 bázispontos, mínusz 0,4 százalékos betéti kamatemelést várnak, és a jövő év végére szerintük az ECB is kilép a nulla alatti kamatszintről.

Az európai közös valuta december közepe óta az úgynevezett "magasabb csúcsok, magasabb mélypontok" mintázatát követi, ami az elemzők szerint felfelé mutató kockázatokra utalhat. A technikai elemzésen pedig az látszik, hogy a múlt héten rövid időre felfelé áttört egy több hónapos gyengülő trendcsatornát, és ezt ismét megteheti, a mozgóátlagok pedig szerdán bikapiacot jeleztek előre.

Az euró még akkor is ellenállónak mutatkozott, amikor az irányadó kincstári és a német hozamok közötti különbség 2020 márciusa óta a legnagyobbra nőtt. Ez akkor következett be, amikor a dollár és a kamatlábak hosszú ideje tartó kapcsolata megtört, az amerikai fizetőeszköz november óta a legalacsonyabb szintre esett vissza, míg az amerikai hozamok folyamatosan többéves csúcsokat döntöttek.

Az euró-forint árfolyam az elmúlt napokban a 354,5-358-as sávban mozgott. Egy esetleges dollár szembeni euróerősödés a forintot a 365-ös árfolyam közelébe gyengítheti.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!