A páneurópai Stoxx Europe 600 index 0,34 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,19 százalékkal zárt magasabban hétfőn. Londonban a FTSE-100 index 0,41 százalékos erősödéssel fejezte be a kereskedést, a frankfurti DAX 0,34 százalékkal végzett magasabban, a párizsi CAC-40 pedig 0,38 százalékkal emelkedett. A milánói tőzsde százalékban nem kimutatható 0,16 pontos csökkenéssel, a madridi tőzsde pedig 0,30 százalékos indexemelkedéssel végzett - számolt be róla az MTI.

Az olajár két nap csökkenés után hétfőn felfelé korrigált. Kína fogyasztásösztönző gazdaságpolitikát helyezett kilátásba, ami az olajpiacokon reményt ébresztett a világ legnagyobb olajfelhasználója szükségletének az emelkedésére.

Fontos volt az amerikai stratégiai tartalék feltöltése

Hozzájárult az árfelhajtó piaci hangulathoz az is, hogy az Egyesült Államok egy éven át tartó példátlan mértékű készletleszívás után megkezdte stratégiai tartalékának a feltöltését, az első fázisban 3 millió hordóval.

Az európai piacok zárásakor a WTI nyersolaj ára hordónként 75,50 dolláron állt a nemzetközi kereskedelemben 1,40 százalékos emelkedéssel, a Brent olaj ára pedig 1,08 százalékkal emelkedett 79,89 dollárra.

  • Az arany ára az előző napi egy százalékos emelkedés után lefelé korrigált.
  • Az európai piacok zárásakor az arany spot ára unciánként 1786,81 dolláron állt, 0,36 százalékos napi csökkenéssel.
  • A dollárindex 0,12 százalékkal emelkedett 104,82 pontra.
  • Az eurót a december közepén 1,06 dollár felett elért hathavi csúcs közelében jegyzik, unciánként 1,0606 dolláron, 0,22 százalékos emelkedéssel.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!