Csütörtökön az európai tőzsdeindexek többsége veszteséggel zárt. A pán-európai indexek közül a Stoxx 600 0,38 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index 0,31 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,02 százalékkal csökkent.

Londonban az FTSE-100 index 0,77 százalékkal, 57 ponttal 7488 pontra emelkedett, miután a font nyolc havi mélypontra gyengült az euróval szemben és a vártnál élénkebbnek bizonyult a júniusi kiskereskedelmi forgalom. Az euró két éves csúcsot ért el 1,16 dolláros jegyzés felett, miután az EKB elnöke jelezte, hogy az elkövetkező kamatdöntő ülések valamelyikén már meg fogják vitatni a mennyiségi monetáris lazító intézkedések fokozatos kivezetésének lehetőségét.

A frankfurti és a párizsi tőzsdeindexnek nem kedvezett az euró erősödése. A DAX 5 ponttal, 0,04 százalékkal 12 447 pontra, a CAC-40 17 ponttal, 0,32 százalékkal 5199 pontra csökkent. Madridban 0,22 százalék, Milánóban 0,19 százalék volt az indexcsökkenés.

Az amerikai indexek csekély változással, vegyes értékekkel fejezték be a csütörtöki globális tőzsdei napot, Ázsiában pedig szintén vegyes, többségében veszteséges indexekkel vette kezdetét a pénteki globális kereskedés.

A DJIA-30 index 0,13 százalékkal csökken, az S&P-500 index 0,02 százalék gyengüléssel egy pont híján rekordon zárt, a Nasdaq Composite indexnek viszont 0,08 százalék emelkedés is elég volt egy új zárási rekordhoz. Az index 2015 februárja óta első alkalommal hozott össze tíz napos egybefüggő nyereséges szakaszt.

Az európai kereskedés kezdete előtt másfél órával Tokió 0,22 százalék veszteséget, Szöul 0,16 százalék nyereséget, Sanghaj 0,07 százalék veszteséget, Hongkong 0,02 százalék nyereséget mutatott.

Az olajár 0,04 százalékkal állt magasabban, a Brent hordónkén 49,32, a WTI 46,94 dolláron. Csütörtökön az olajár kissé csökkent, bár nap közben a Brent hat hete első alkalommal 50 dollár feletti jegyzésen is járt. Az olajár további alakulása szempontjából az OPEC tagországok és a szervezeten kívüli legnagyobb olajtermelők szentpétervári találkozója hétfőn lehet meghatározó jelentőséggel.

Az arany ára kevéssé változott és nagy eséllyel sorban a második nyereséges hetet fogja tudni zárni pénteken. A határidős piacon a legközelebbi kontraktus jegyzése 0,02 százalékkal unciánként 1245,32 dollárra csökkent.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!