Van még egy kis tere az emelkedésnek a Budapesti Értéktőzsdén, azonban a technikai elemzés eszközeit számba véve nem nagyon akad olyan, ami a jelenlegi BUX index értéknél sokkal magasabbra mutatna. Persze ez nem zárja ki a további menetelés lehetőségét.

Az index idei produkciója önmagában is elég lenyűgöző, a január végi 16 000 pont alatti mélypontról május elejéig 23 046 pontig száguldott a mutató értéke, innen indult meg a hónapok óta tartó korrekció, lassú lemorzsolódás. Az év eleji rally olyan erejű volt, hogy sikerült kirepítenie az indexet évek óta tartó sávozó mozgásából, a sávból való kitörés célára azonban a 23 000 pont feletti értékekkel szinte teljesült is.

BUX index
Kép: www.markers.hu

A korrekciós hullám most véget érni látszik, június közepétől július közepéig egy újabb sávot épített a mutató, nagyjából 22100 és 21 300 pont között, s ebből sikeresen tört ki felfelé. A kitörésből számolt célárfolyam egyelőre 22900 pont környékén nem teljesült, így ennek elérésére számítani nem elvetemült gondolat, azonban sem ez, sem a korábbi, nagyobb sávból történt kitörésből nem lehet masszívan 23 000 pont feletti indexértékekre következtetni. Ami jó hír, hogy emelkedő trendben van az index az év eleje óta, s ennek megfordulására 21 000 pont alatti indexértékekig jelenleg nem is kell számítani.

BUX/DAX RS euróban
Kép: Napi.hu

A BUX az év eleji menetelésével felülteljesítette a DAX indexet is, azonban a német mutatóval szembeni, öt éve tartó alulteljesítés trendje ezzel nem tört meg. A két index egymáshoz mért teljesítményét mérő relatív erő mutató nagyon fontos ellenállási szintjéhez érkezett, s a jelek szerint itt el is akadt. Ha innen még egy 5-10 százalékos felülteljesítést lenne képes felmutatni az index, akkor trendfordulóról lehetne beszélni, azonban addig logikusabb arra számítani, hogy a BUX számára a mostani helyzetből csak a német piaccal kéz a kézben vezethet út.

A nagy papírokat sorra véve elsőként az OTP-nél fedezhetünk fel kedvező jeleket. Ez ugyanis - ha figyelembe vesszük az időközben kifizetett osztalékokat is - a nagy menetelésre az indexhez hasonlóan hosszú oldalazással készült, s az ebből számolt célár - tekintve a korábbi sáv 4970 forintnál húzódó tetejét és 3390 forintnál található alját - 6550 forintnál található, osztalékkal korrigálva 6400 forint környékén. Ezt az értéket pedig még nem teljesítette a kitörést követően a papír.

OTP részvények árfolyama
Kép: www.stooq.com

A Mol esetében a nagy év eleji emelkedést egy több mint fél éven át tartó bázisépítés előzte meg, ennek során egy fordított fej vállak alakzatszerű rajzolódott ki a grafikonon, 12500 forintos nyakvonallal és mintegy 2000 forintos mélységgel. Az ebből számolt 14 500 forint magasságában húzódó célárfolyamot azonban napokon belül teljesítette a részvény, s az emelkedés nem sokkal e felett el is akadt. A korrekció elmúlt hónapjai során a részvény újabb alakzatot alakított ki, itt a döntő ellenállási szint 14 850 forintnál húzódik, a belőle számolt célárfolyam azonban optimista esetben sem mutat magasabbra 15 600 forintnál. Ha sikerülne 15050 forint fölé kapaszkodnia az árfolyamnak, akkor az említett célár elérésére jó eséllyel számíthatunk. 14 000 forint alatti árfolyamok esetén azonban a 200 napos célárfolyam és az emelkedés során a 12 800 és a 12 940 forint közötti rés betöltése tűnik valószínűnek, ami az osztalék miatt most 12 500 forint körüli árakat jelent. A 12 500 forintos kitörési szint jelentette fontos támasz is értelemszerűen közel 500 forinttal lejjebb került, 12 000 forint magasságába.

Mol részvények árfolyama
Kép: www.markers.hu

Ha csak a célárakat számolgatjuk, akkor elvileg a Magyar Telekom rejtheti a legnagyobb potenciált a blue-chipek közül. A részvény hosszabb távú, osztalékkal korrigált grafikonján jól látszik a 375-380 forintos ellenállási zóna leküzdésének jelentősége, s az ebből számolt célárfolyam 470-480 forint magasságában húzódik. Ez egyelőre korántsem teljesült, így itt elvileg lenne tere a további emelkedésnek, s aki erre játszik, annak taktikailag az lehet a bölcsebb döntés, ha a korábbi ellenállásból mostanra támasszá lett, a jelenleginél jó 30 forinttal alacsonyabb szinten próbál meg beszállni a játékba.

A Magyar Telekom osztalékkal korrigált árfolyama
Kép: www.stooq.com

A Richter esetében már jóval alacsonyabban van a plafon, a gyógyszergyári részvény esetében a 4750-4800 forint közötti szinteken az elmúlt 10 évben mindig masszív eladók jelentek meg, s lefelé fordult az árfolyam. Azonban ha sikerülne kivinnie ezt a plafont, akkor hatalmas emelkedés előtt nyílhat meg az út.

A Richter részvények árfolyama
Kép: www.markers.hu

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!