Ez vár a piacokra

Vegyesen nyithatnak pénteken a főbb nyugat-európai tőzsdék, miután valószínűleg terrortámadás történt Párizsban három nappal a kulcsfontosságú francia elnökválasztás előtt.
Papp Zsolt, 2017. április 21. péntek, 08:34
Fotó: Reuters

A CNBC által megkérdezett elemzők szerint a londoni FTSE-100 index 6 ponttal, a frankfurti DAX-30 index pedig 9 ponttal emelkedhet, míg a párizsi CAC-40 index 7 ponttal eshet nyitásban - írja az MTI.

Párizsban, a Diadalív közelében, a Champs-Élysées sugárúton egy egyelőre hivatalosan meg nem nevezett elkövető csütörtökön 21 óra után nem sokkal nyitott tüzet egy rendőrbuszra. Egy rendőr meghalt, két másik pedig súlyosan megsérült. A merénylőt agyonlőtték.

Pénteken kevés makroadat várható. Az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport délelőtt teszi közzé a legnagyobb euróövezeti gazdaságok, majd az euróövezet egészére vonatkozó szolgáltatóipari, feldolgozóipari és kompozit beszerzésimenedzser-indexek (BMI) áprilisi előzetes adatait, délután pedig az amerikai BMI-k következnek.

Washingtonban hivatalosan is kezdetét veszi a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank háromnapos tavaszi közgyűlése, amelynek keretében összeülnek a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G20-csoport pénzügyminiszterei és jegybankelnökei.

Ázsiában és a csendes-óceáni térségben Kína kivételével emelkedtek a vezető tőzsdemutatók, miután előző nap erős nyereségben zárt New York a kedvező vállalati gyorsjelentéseknek köszönhetően. Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 1,06 százalékos, az irányadó ausztráliai index, az S&P/ASX 200 0,67 százalékos, a dél-koreai Kospi 0,85 százalékos, a hongkongi Hang Seng pedig 0,07 százalékos nyereségben, míg a vezető sanghaji index 0,27 százalékos mínuszban várta a zárást.

A kőolaj ára emelkedik, de így is jó úton halad afelé, hogy a legnagyobb mértékű heti veszteséget szenvedje el az utóbbi egy hónapot tekintve.

Közép-európai idő szerint reggel háromnegyed nyolc körül az észak-tengeri Brent júniusi szállításra hordónként (159 liter) 53,02 dollárba került, 3 centes, 0,06 százalékos pluszban jegyezték az ázsiai kereskedésben. A New York-i árupiac elektronikus jegyzésében a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate amerikai könnyűolajfajta ára júniusi szállításra hordónként 7 centtel, 0,14 százalékkal, 50,78 dollárra nőtt.

Brent 55,89 dolláron, a WTI pedig még 53,18 dolláron zárta a múlt hetet a legközelebbi határidős jegyzésben. Csütörtökön nyereségben zártak a nyugat-európai tőzsdék. A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,06 százalékkal, 7118,54 pontra, a frankfurti DAX-index 0,09 százalékkal, 12 027,32 pontra, a párizsi CAC-40 index pedig 1,48 százalékkal, 5077,91 pontra emelkedett. Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 0,65 százalékkal, 3443,13 pontra, a legnagyobb piaci tőkeértékű európai. A részvények FTSE Eurofirst 300 indexe pedig 0,18 százalékkal, 1483,74 pontra nőtt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK