A befektetési tanácsadók által javasolt pozicionáltságot és ajánlott portfóliók teljesítményét már több, mint 15 éve követő cég vezetője szerint a legjobb 15 tanácsadó közül mindössze egy ajánlja közösségi média részvény vásárlását, s ez az egy a Facebook. Azonban még a Facebook is mindössze a 79. legjobban ajánlott részvény a vásárlásra javasolt részvények rangsorában.

A Hulbert Financial Digest a figyelt tanácsadókat úgy választotta ki, hogy vette azokat, akik az elmúlt 15 évben megverték a piacot, s ezek közül is azt a tizenöt, akik az elmúlt 12 hónapban a legjobb teljesítményt érték el.

A szakértő megjegyzi, ez nem jelenti azt, hogy a közösségi médiacégek közül ne lenne olyan, amely valóban értéket képvisel. Azonban a tanácsadók úgy érzik, hogy a potenciálisan részvényeikkel elérhető nyereség nem kompenzálja azokat a kockázatokat, amit az ezekbe való befektetés jelenthet. Különösen úgy, hogy egyelőre nehéz megmondani melyek azok, amelyek hosszútávon igazán sikeresek lesznek.

A kérdéssel kapcsolatban Martin Kenney, a Berkeley Egyetem első nyilvános részvénykibocsátásokkal foglalkozó szakembere is kifejtette véleményét. Szerinte a közösségi médiacégek mostani részvénykibocsátásai ugyan elég túlárazottnak tűnnek, azonban még nem annyira, mint a netes cégeké a netlufi kipukkadása előtt 2000-ben. Mint mondta, ugyan az árazásokban nagyon sok, sokszor indokolatlanul optimista elvárás tükröződik a befektetők részéről, azonban a mostani helyzetet nem jellemzi a sok valódi értékkel nem bíró cég tőzsdei megjelenése. 2000-ben az internetlufi kipukkadása előtt ugyanis sok olyan társaság papírjait is csillagászati áron sikerült eladni a befektetőknek, amelyek valódi értékkel nem rendelkeztek.

A most tőzsdére lépő cégekre ez nem jellemző, van valódi értékük, a kérdés csak az, hogy valóban eléri-e azt a magasságot, amelyet a kibocsátásokon elért árfolyamok tükröznek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!