Bár csütörtökön enyhe emelkedéssel zárt, nem tud egyelőre magához térni a vezető részvények árfolyama a Budapesti Értéktőzsdén. Két lépés hátra, egy lépés előre, ez jellemzi a kereskedést január vége óta, amikor történelmi csúcsán járt a BUX index, 41 594 ponton. A vezető mutató értéke azóta mintegy 12 százalékkal morzsolódott le, és nincs kivétel, az összes vezető részvény árfolyama nagyjából hasonló mértékben csökkent. Talán annyi eltéréssel, hogy a Richter részvények árának csökkenése fontos termékével, az Esmyaval kapcsolatos vizsgálatok miatt nagyobbak a piaci átlagnál - elérték a 20 százalékot - míg a Magyar Telekom papírok kurzusa kissé kevesebbet csökkent.

Ez arra utal, hogy az egész magyar piacot adják azóta a befektetők, de ennek most nem országspecifikus okai vannak - állították az általunk megkérdezett elemzők egyöntetűen. Alapvetően a feltörekvő piacokkal szemben váltak bizalmatlanabbá a befektetők az elmúlt hetekben - mutatott rá Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. szakértője. Ugyan az elmúlt pár évben a régió tőzsdéinek teljesítménye elszakadni látszott a feltörekvő piacokétól, azonban ez a korreláció most láthatóan visszatért. A törökországi és az argentin gondok most érezhetőek a magyar tőzsdén is - tette hozzá a szakember.

Más gondok is vannak

A feltörekvő piaci befektetőket az elmúlt hónapokban több fejlemény is aggasztja. Egyrészt a Fed eddig és várható kamatemelései, valamint a mennyiségi szűkítés hatására elkezdett felfelé vándorolni az amerikai államkötvények hozama. A 10 éves amerikai kötvényeknél ez már átlépte a sokak szerint vízválasztónak tekintett 3 százalékos értéket is. Ez pedig megdrágítja a finanszírozást minden olyan adós számára - így a feltörekvő országoknak is -, amelyek dollárban adósodtak el az elmúlt években. Másrészt ezzel párhuzamosan beindult egy dollárerősödés is, ami hagyományosan nem tesz jót az itteni eszközöknek. Még akkor sem, ha ezúttal nem jelentkezett a sokszor megfigyelt, erősebb dollár-alacsonyabb nyersanyagárak jelenség.

Varga ugyanakkor nem számít arra, hogy hosszabb távon negatívak lennének a magyar részvények, vagy a forint kilátásai. Bár a magyar deviza az euróval szemben a napokban régen látott mélypontra gyengült - az euró kurzusa átlépte a 315 forintos határt is - szerinte a 318 forint feletti régiókat nem fogja tartósan meglátogatni az árfolyam. Bár a korrekció a feltörekvő piaci eszközökben szerinte középtávon még kitarthat, azonban hosszabb távon egyelőre nincs jele a negatív trendfordulónak.

Hogy mennyire általános piaci gyengeségről lehet beszélni, jól mutatja a feltörekvő piaci részvények árfolyamváltozását követő MSCI Emerging Markets Index teljesítménye is. Ez, akárcsak a BUX index január végén érte el csúcsát, 1278 ponton. Ezt egy két éves hegymenet előzte meg az indexben, amelynek értéke 2016 januárjában sokéves mélypontról indult 692 pont magasságából. A január óta a mutató a BUX indexhez hasonlóan valamivel több, mint 10 százalékot veszített értékéből, és a magyar mutató ebben a periódusban nagyjából le is követte az MSCI Index mozgását. Utóbbinak egyébként a jelenlegi árszintnél mintegy 4-5 százalékkal alacsonyabban, 1100 pont magasságában van egy nagyon fontos technikai támasza; a mostani korrekció könnyen lehet, hogy akár odáig is leviszi az indexet, és a sorsa ott dől majd csak el.

A magyar részvények szempontjából a fentiek miatt most az lehet meghatározó, hogy hogyan alakul majd a jövőben a nemzetközi befektetői hangulat a feltörekvő piaci részvényekkel kapcsolatban általában, s hogy az MSCI index a korrekciót követően képes lesz-e újra emelkedésbe váltani.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!