Ezért kell félnünk a szeptembertől

A Wall Street Journal online verziója vezető anyagában igyekszik emlékeztetni a befektetőket arra, hogy a szeptember általában esést szokott hozni a részvénypiacon. Sokan várnak már egy nagyobb korrekcióra, ami épp ezért lehet, hogy elmarad.
Napi.hu, 2014. szeptember 6. szombat, 13:47
Fotó: Reuters

Az emlékezetes tőzsdei összeomlások közül több is - például az 1929-es, vagy az 1987-es tőzsdekrach - ugyan októberben történt, azonban az elmúlt 20, 50, illetve 100 évben az októberek átlagosan emelkedést hoztak az amerikai részvénypiacon. Nem így a szeptember - emlékezteti a befektetőket a Wall Street Journal összefoglalója. Az év kilencedik hónapjának átlagos részvénypiaci teljesítménye mindhárom időtávon negatív, ezt egyik másik hónapról sem lehet elmondani - írja a lap.

A megkérdezett portfólió menedzserek szerint a gyatra szeptemberi teljesítménynek több oka is lehet. Sokak szerint a Labour Day után jellemzően ilyenkor térnek vissza az amerikaiak nyári szabadságukról, s ilyenkor a monitorok elé leülve jellemzően újraértékelik portfólióikat, s ez szokott eladási hullámot generálni. A szeptembertől való félelem annyira erős, hogy a cikk szerint számos, az elmúlt években folyamatosan optimista tanácsadó is arra kéri ügyfeleit, legyenek óvatosak, s készüljenek fel egy akár kiadósabb korrekcióra is.

James Paulsen, a Wells Capital évek óta részvény áremelkedést váró vezető befektetési stratégája például arra kérte ügyfeleit, az amerikaiak helyett inkább külföldi vállalatok részvényeit vásárolják, azok ugyanis szerinte kevésbé túlértékeltek. Szerinte az ősz folyamán ugyanis egy 15 százalékot elérő áresés is következhet az amerikai részvénypiacon.

Csak korrekció lesz

Paulsen szerint ugyan a 2009 óta tartó bikapiac nem ért még véget az amerikai tőzsdéken, azonban az ilyen periódusokban sem teljesít egyenletesen a részvénypiac - hívja fel a figyelmet. Egy 15 százalékos áresés még nem jelentené azt, hogy elérkezett a medvepiac - erről rendszerint a vezető indexek 20 százalékot elérő csökkenésekor szokás beszélni - azonban egy ilyen mértékű korrekció már bőven elegendő lenne ahhoz, hogy jelentős megrázkódtatást okozzon a piac - mondta.

Russ Koesterich, a 4320 milliárd dollárt kezelő BlackRock Inc. vezető befektetési stratégája hasonló okok  miatt aggódik a részvénypiac őszi teljesítménye szerint. Ő, Paulsen és a Wall Street Journal szerint több más szakértő is elsősorban a Fed jövő vére várható kamatemelései miatt ideges leginkább. A legutóbbi munkaerő piaci és GDP adatok egyaránt arra utaltak, hogy az amerikai gazdaság erősebb a korábban gondoltnál. Márpedig ez azt eredményezheti, hogy a szereplők a jelenleg 2015 közepére vártnál korábbi időpontra kezdhetik el beárazni a Fed kamatemeléseinek kezdetét, s ez eladási hullámot válthat ki a részvénypiacon.

Ha jön egy újabb erős foglalkoztatási adat, az felhívhatja a szereplők figyelmét a közelgő monetáris szigorításra, s ez jelentős ingadozásokat okozhat a piacon - mondta Koesterich.

Mi egy 8 és 10 százalék közötti korrekciót várunk az S&P 500-as indexben a következő két hónapban, s ez lenullázhatja az index idei emelkedését - mondta Doug Ramsey, a Luthold Group befektetési igazgatója. Az ő mutatói szerint a befektetők most túlságosan is optimisták, s a részvénypiac árazása túlságosan is előreszaladt, s ez különösen okot adhat az aggodalomra. Emiatt ő csökkentette részvénypiaci befektetéseit, így készülve fel a közelgő áresésre, amely szerinte is csak átmeneti lesz.

Nincs is miért félni

Ugyanakkor a szakértők egy másik része nem aggódik túlságosan, szerintük ugyanis sem a gazdaság állapota, sem a részvénypiaci árazások nem nevezhetőek extrémnek. Az S&P 500-as index - amely pénteken idén már 32 alkalommal zárt rekordszinten - visszatekintő P/E (árfolyam/nyereség) hányadosa 19, amely ugyan magasabb a 15,5-ös historikus átlagnál, azonban elmarad a 90-es évek második felében tapasztalt extrém magas, esetenként 40-es szinttől.

S&P 500 alapú CFD
Alfatrader


A jegybankok eközben világszerte még mindig inkább a defláció, semmint az infláció miatt aggódnak. Ez azt jelenti, hogy nem sietnek a kamatemelésekkel, s a Fed emelései is mérsékeltek és lassúak lehetnek. Ez utóbbit ráadásul a világ többi jegybankjának lazító lépései még ellensúlyozhatják is - írja a lap, amely szerint a kötvénypiac is ezt a forgatókönyvet árazza. A kötvényhozamok alacsonyak, a kötvénypiac tehát alacsony inflációra és lassú gazdasági növekedésre számít.

Ráadásul az optimisták érvei szerint a nagyobb piaci összeomlások akkor szoktak bekövetkezni, amikor a befektetők szélsőségesen optimisták, nem pedig akkor, amikor sokan várnak korrekciót. Pont emiatt sokan inkább kiegyensúlyozottabb lejtmenetre, s nem pedig katasztrófára számítanak. Sőt, az ellentét analízis hívei szerint a sok korrekciót váró befektető miatt az is elképzelhető, hogy a piac ősszel inkább emelkedni fog.

Koesterich és sok más elemző is kiemeli - többek között a Bespoke Investment Group elemzői is - hogy a legnagyobb szeptemberi esések általában akkor következtek be, amikor a piac már amúgy is gyengélkedett a megelőző hónapokban. Erről pedig jelenleg nincsen szó.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tever kneif, 2014.09.08 09:35

Tözsde - Forint

Vége a bóvlinak - itt a zuhanás
2014. július 25., péntek 13:02
A jelek szerint véget ért az amerikai bóvli kötvények szárnyalása, a befektetők viszik a pénzüket, az árfolyamok esésnek indultak.

Az inveszticiok erösödese a magyar real gazdasagba, meginditja a FORINT iranti keresletet a befektetett valutak visszaaramlasaval, visszavaltasaval.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

makkmarci, 2014.09.08 01:36

@tever kneif:

Kb ennyit kiegészítésként a hozzászólásodhoz:

" Az egész startupos őrület egy nagy Patyomkin-falu. Ha nem lennének a százmilliós támogatások és a nagy felhajtás e cégek körül, nem nagyon hallanánk sikerekről. Sajnos akármilyen kreatívak és képzettek a hazai fiatalok, ha a helyi piacon próbálnak boldogulni, szinte elképzelhetetlen, hogy nemzetközi sikereket is elérjenek, mert el vannak foglalva az itteni apró-cseprő ügyekkel, a számláikkal, a kiskapuk keresésével. Azok a cégek viszik valamire, amelyeknek másutt van a központjuk, és például magyar programozókból húznak hasznot. De vajon mi lesz a hazai startupokkal, keresett már rajtuk pénzt bármelyik kockázatitőke-alap? Csak végtelen történeteket hallunk arról, mennyire nagyszerű a Prezi, de lassan ideje volna számszerűsíthető magyarországi sikereket felmutatni."
http://hvg.hu/hvgfriss/2014.35/201435_erik_damato_kozgazdasz_ujsagiro_magyarorsza

A fő kérdés:
Mikor fog megtérülni az adófizetők pénze?
Mert állami támogatásból bárki tud.
Kell hozzá egy könyvelő esetleg egy ügyvéd aki szájbarágósan elmagyarázza mit hogyan merre meddig...
Azt nem említem, hogy be kell lépni a PÁRT-ba, az napjainkban alap!

Egyébként bátor ember aki ebben az országban merészel befektetni!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

waszabi, 2014.09.07 13:46

Ami talán kimaradt az elemzésből, hogy a FED kötvényvásárlási programja októberben véget ér, azaz novemberben már emelkedni fognak a kötvényhozamok. Ez egyben azt is jelenti, hogy komoly, nagy volumenű menekülés várható ott a következő 2 hónapban, elkerülendő a veszteségeket. Ez komoly hatást gyakorol majd a részvénypiacra is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tever kneif, 2014.09.07 12:28

Tözsde: Hogy is van ez most?

Kasszat csinalni vagy tovabb izgulni.

A benn fekvö penzeknek mielött elvesznek, jo helye lenne a realis gazdasagban:hazai kockázati- és magántőke befektetések.

- gazdasagi vallalatok alapitasa, lasd. Vagohid alapitasa Mohacson, finanszirozasa privat szemely altal, több milliardos beruhazas a magyar ipar elörelepese erdekeben. Ez a jutalekok visszainvesztalasa volt.

- betarsulas az ujonnan alakult, alakulando innovativ firmakban

- betarsulas a KKV firmakba, csokkenteni a finanszirozasi igenyt

- betarsulas a START UP-okba :

Dől a pénz a magyar startupokba
2014. augusztus 28., csütörtök 10:40
A második negyedévben a hazai kockázati- és magántőke befektetések értéke megközelítette a 6 milliárd forintot, ez csaknem duplája az előző negyedév során tapasztalt összegnek. A befektetések háromnegyede...

Budapest lehet a világ egyik közepe
2014. augusztus 28., csütörtök 10:22
Budapestnek minden esélye megvan arra, hogy a startup vállalkozások menedzselésének egyik központjává váljon a világon - derül ki a The Star Online malajziai hírportál tudósításából.

Ők kapják az államtól a milliókat - íme, a friss lista
2014. augusztus 21., csütörtök 7:12
Egyre bővül azon cégek száma, amelyekben lehetőséget lát a Széchenyi Tőkealap-Kezelő, így év végére akár 80 vállalkozás is kaphat milliókat fejlesztésre. A támogatottak között divatcéget ugyanúgy találhatunk...

Siker: világcégnek szolgáltat egy magyar startup
2014. július 31., csütörtök 17:09
Az online ajánlórendszerek fejlesztésével és értékesítésével foglalkozó magyar Gravity R&D partnerségi megállapodást kötött a világ egyik legnagyobb Youtube klónjaként ismertté vált Dailymotionnel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2014.09.06 21:42

az árfolyamesés önbeteljesítő jóslat, főleg ha nagy tekintélyű személyek közlik nagy nyilvánossággal.
nyilván személyes érdekük, hogy lemenjenek az árfolyamok...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html