Az új elnök megválasztását követő órákban nagy volatilitásra kell felkészülni a részvénypiacon. Ennek ellenére a befektetőknek nem érdemes pánikba esniük. A Bloomberg elemzése szerint ugyanis az, hogy a piac merre mozdul az elnökválasztást követő napon, gyakorlatilag semmit sem árul el arról, merre mozog majd hosszabb távon. A historikus adatok azt mutatják ugyanis, hogy bár az S&P 500-as index a választást követő napon átlagosan másfél százalékkal elmozdul, azonban a mozgás iránya az esetek kevesebb, mint felében jelzi előre, hol áll majd az index egy év múlva.

Ezt az összefoglaló szerint ezért lehet érdemes fejben tartania a részvény-befektetőknek, mivel a választási eredmények nyilvánosságra hozatala után sokan érzik úgy, hogy cselekedniük kell a piacon. Az index átlagos volatilitása ezeken a napokon duplája a szokásosnak. Jó példa erre Obama elnök 2008-as választási győzelme, amikor az index a válság közepén 5 százalékkal zuhant, egy évvel később az index viszont már több, mint 20 százalékkal magasabban járt.

Ilyen helyzetben nagyon nehéz kereskedni - mondta a hírügynökségnek Thomas Melcher, a PNC Asset Management Group befektetési igazgatója. Elképzelhető, hogy ha zuhan a piac, mi viszont nagyobb időhorizonton gondolkodunk, akkor kiváló vételi lehetőségek adódnak. A füst előbb utóbb eloszlik, s ekkor látszani fog, hogy a gazdaság tulajdonképpen rendben van - tette hozzá.

A Bloomberg adatai szerint az 1928 óta lezajlott 22 amerikai elnökválasztást követően az S&P 500-as index 15 esetben esett az urnák zárását követő napon, átlagosan 1,8 százalékkal. A piac azonban ebből 9 esetben megfordult és 12 hónappal később magasabban zárt, mint a választást követő napon.

De nem csak a piac egészének azonnali reakciója árul el keveset annak hosszabb távú teljesítményéről, a különböző szektorok teljesítménye sem jobb ebben. Az S&P 500 egészségügyi szektorindexe például Obama első győzelmét követően 3,6 százalékkal esett, azóta viszont 146 százalékos teljesítményével a harmadik legjobb alindexnek bizonyult.

Az sem járhat sokkal jobban, aki a győztes jelölt párhovatartozása alapján próbálja meg megtippelni a következő elnöki ciklusban várható tőzsdei teljesítményt. 1928 óta a demokrata elnöki ciklusokban az S&P 500 as index 27,7 százalékkal emelkedett, republikánusok alatt majdnem ugyanennyit, 27,3 százalékot.

Ezek az adatok arra utalnak, hogy a pártok közötti különbségek már beépülnek az árakba, mire az új elnök hivatalba lép, s azoknál fontosabbak a nagyobb , gazdaságot mozgató ciklikus folyamatok, vagy pedig nem lehet ezeket élesen elválasztani egymástól - mondta Doug Ramsey, a Leothold Group befektetési igazgatója a hírügynökségnek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!