A második negyedéves enyhe növekedés az eurózóna gazdaságában alaposan beindította az amerikai alapkezelők fantáziáját. Az elmúlt négy hónapban hatalmas összegeket fektettek be arra spekulálva, hogy az eurózóna erőre kapó gazdasága magával húzza majd a régió bankjait is - írta a Financial Times.

Az eurozóna 10 legnagyobb bankjában június óta 40 százalékkal emelkedett az amerikai befektetési alapok tulajdonrészének értéke, s mostanra ez elérte a 33 milliárd dollárt - írja saját számításaira hivatkozva a lap. Az általuk birtokolt részvénymennyiség 10 százalékkal emelkedett, ahogy az alapkezelők követték a legnagyobbak, mint a T Rowe Price, a BlackRock és a Waddle & Reed tétjeit.

Jason White, a T Rowe Price portfólió menedzserének elmondása szerint cége növelte kitettségét, a javuló gazdasági helyzetben ugyanis az eurózónás bankok extrém módon olcsónak tűnnek. Szerinte már az is katalizátort jelenthet az árfolyamoknak, ha a helyzet nem romlik, de most ráadásul úgy tűnik, hogy egyre javul. Néhány befektető úgy véli, hogy az európai szabályozó hatóságok végre egységesen fogják kezelni a szektort, s ez motiválhatta az amerikai tőkebeáramlást a bankokba. Az Európai Központi Bank (ECB) a közeljövőben teszi közzé a szektorról eszközállomány jelentését, s ez eloszlathatja az európai bankok esetleges rejtett rossz eszközeitől várható veszteségek okozta félelmeket - írja a lap.

A Deutsche Bank árfolyama
Kép: cityindex.hu

 

Ruth Nagle, a Blackrock szakértője szerint az egységesen szabályozott európai bankszektor felé megtett lépések segíthetik, hogy az eurózóna bankjai egységes szerkezetben jelentsenek tevékenységükről. Ezzel könnyebbé válhat a bankok árazásának összehasonlítása is.

A mostani növekedést hatalmas esés előzte meg 2011-ben. Az eurózóna adósságválságának kirobbanása idején az amerikai befektetők tulajdonhányada az európai bankokban rövid idő leforgása alatt mintegy ötödével csökkent.

Nem csak a részvényekbe fektető alapok kitettsége nőtt a szektor irányába. A Fitch szerint az elmúlt évben az amerikai pénzpiaci alapok által az európai bankokhoz kihelyezett források nagysága 89 százalékkal emelkedett az elmúlt egy év folyamán. Mint ismert, az európai bankválság kezdetén pont ezek a hitelezők vonultak ki drasztikus sebességgel Európából, kiszárítva az ezek rövidtávú finanszírozásához használt bankközi piac likviditását.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!