Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az, hogy 2018-ban folyamatosan lassulhat a globális gazdasági növekedés a szigorodó amerikai monetáris politika és a globális kereskedelmi háború mellékhatásaként már ismert volt eddig, mint ahogy az is, hogy a korábban gondoltnál várhatóan lassabban nő a globális gazdaság idén is. A Bloomberg Economics egy mutatója szerint, amely a globális GDP alakulását próbálja valós időben mérni, a lassulás mértéke olyan szintre esett vissza, amire a pénzügyi válságot követő visszaesés óta nem volt példa - írja összefoglalójában a pénzügyi hírügynökség.

Míg tavaly év közepén még 4 százalék körül járt a globális GDP negyedéves bővülési ütemének évesített mértéke - azaz a negyedéves növekedés évesített értéke - addig a mutató szerint ez mostanra 2,1 százalékra eshetett. Csak emlékeztetőül, az OECD múlt héten nyilvánosságra hozott előrejelzése még azzal számolt, hogy a globális gazdaság idén a korábban gondolt 3,5 százaléknál lassabban bővülhet, de a sebesség még elérheti a 3,3 százalékot.

A Bloomberg Economincs Global GDP Tracker mutatójának zuhanása ellenére a hírügynökségnek nyilatkozó Dan Hanson és Tom Orlik közgazdászok szerint van esélye annak, hogy a lassulás fékeződik. Ezt több ok miatt is logikus lenne, egyrészt azért, mert a Federal Reserve a jelek szerint szünetet tart a kamatok emelésében, másrészt könnyen lehet, hogy hamarosan megállapodás születik a kereskedelmi háború legfontosabb kérdéseiben.

Ráadásul az Európai Központi Bank a múlt héten jelentette be, hogy újabb lépésekkel próbál életet lehelni az eurózóna lehűlő gazdaságába.

A BE Global GDP Tracker mutatót persze nem árt némi fenntartással kezelni. Az ilyen típusú, a GDP aktuális alakulását jelző mérőszámok ugyanis sokszor elég pontatlanul mérik a GDP alakulását.

Ugyanakkor nem csak ez jelzi azt, hogy komoly lassulás tapasztalható, az amerikai gazdaság teljesítményét mérő hasonló modellek sem mutatnak jobb képet. Az atlantai FED amerikai gazdaság pillanatnyi GDP-jét becslő modell például azt jelzi, hogy a gazdasági bővülés üteme a tavalyi negyedik negyedéves 2,6 százalékról 0,5 százalékra zuhant az idei első negyedévben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!