A Magyar Telekom nettó eredménye az első negyedévben 1,7 milliárd forintra csökkent az egy évvel korábbi 13 milliárd forintról, ráadásul ez kevesebb lett a Napi Gazdaság 3,3 milliárd forintos elemzői konszenzusánál is. A visszaesést a társaság az alacsonyabb bruttó fedezeti rátával és a 7,3 milliárd forintnyi közműadó egészének első negyedéves elszámolásával magyarázta. A konszolidált, a nemzetközi pénzügyi jelentési szabványok (IFRS) alapján készült eredmények szerint a társaság idei első háromhavi bevétele 6,8 százalékkal, 146,6 milliárd forintról 156,6 milliárd forintra nőtt a bázishoz képest, ami a várakozásoknál egy picit jobb lett. Christopher Mattheisen elnök-vezérigazgató szerint az első negyedévi eredmények azt mutatják, hogy az ügyfélmegtartásra és keresztértékesítésre alapozott stratéga eredményes a jelenlegi kihívásokkal teli működési környezetben.

A csoport bevételei ugyanakkor 6,8 százalékkal nőttek 2013 első három hónapjában. A növekedés zöme viszont olyan gyorsan növekvő, nem hagyományos tevékenységnek számító szolgáltatásokból származik, mint a RI/IT, a készülékértékesítés és főként az energia, amelyek a hagyományos távközlési szolgáltatásoknál kevésbé jövedelmezőek, azonban szemmel láthatóan segítik az ügyfélmegtartást. Az éves vezetékes hang lemorzsolódás 3 százalékra csökkent, miközben a cég növelte piaci részesedését a vezetékes internet és a TV piacon.

Az első negyedévi kiemelkedő bevétel növekedést követően a vezérigazgató arra számít, hogy az éves bevétel nagyjából a 2012-es szinten marad, szemben a korábbi, legfeljebb 3 százalékos csökkenést prognosztizáló célkitűzéssel. Az EBITDA 24,3 százalékkal csökkent az első negyedévben szemben az éves szintre előre jelzett 4-7 százalékos csökkenéssel, ennek az alulteljesítésnek a legfőbb oka azonban az, hogy a közműadó teljes éves összegét az első negyedévben számolták el. Az EBITDA-t rontotta az is, hogy 2013. januárban bekövetkezett változás következtében az energia fedezeti ráta negatív lett. (Az EBITDA esetében a célkitűzés maradt a 4-7 százalékos visszaesés.) Jelenleg egyeztet a cég az energia tevékenység feltételeinek lehetséges megváltoztatásáról annak érdekében, hogy fenn tudják tartani a szolgáltatást. A menedzsment ettől az üzletágtól 2013-ban legalább 40 milliárd forint bevételt vár.

Az üzleti tevékenységből származó nettó cash flow 9,3 milliárd forinttal 13,0 milliárd forintra csökkent éves szinten, aminek oka a 12,5 milliárd forinttal csökkenő EBITDA, amit részben ellensúlyozott a működőtőke javulása és az alacsonyabb kamatkifizetés. Egy évvel korábban ugyanis a SEC és DOJ vizsgálatok miatt 20,7 milliárd forintot fizetett ki a cég. Az idén ugyanakkor a készülékértékesítéseknél alkalmazott részletfizetési opciók és a gázszolgáltatás erős szezonalitásából származott az aktív működőtőke romlás. E mellett a magasabb szállítói kifizetések okoztak ebből a szempontból negatívumot a társaságnak.

A 2012. első negyedévi 10,9 milliárd forint összegű 900 MHz-es spektrum licenszdíj nélkül a beruházások (CAPEX) 12,9 milliárd forintról 16,7 milliárd forintra nőtt 2013. első negyedévben. Ez elsősorban az integrált ügyfélszolgálati és számlázási rendszer fejlesztésének tudható be, amelyet jövőre fejez be a társaság. A CAPEX teljes összegéből a Magyarországra 13,8 milliárd forint, míg Macedóniára 2,3 milliárd forint, és Montenegróra 0,6 milliárd forint jutott. A szabad cash flow 15,2 milliárd forintról 7,4 milliárd forintra csökkent. Az alacsonyabb működési cash flow-t és a beruházások növekedését ellensúlyozta a 2012. első negyedévben kifizetett 10,9 milliárd forint összegű 900 MHz-es spektrum licenszdíj és a beruházási szállítók kisebb kifizetése 2013-ban. A nettó adósságállomány kismértékben, a 2012. első negyedév végi 283,6 milliárd forintról 2013. első negyedév végére 282,9 milliárd forintra csökkent. A nettó eladósodottsági ráta (a nettó adósságnak az összes tőkére vetített aránya) 2013. első negyedév végén 35,2 százalékot tett ki.

 

A Magyar Telekom mérlegének fontosabb számai
milliárd forint
2012q12013q1
Árbevétel146,648156,609
EBITDA51,57639,027
Nettó nyereség13,0181,695
Nettó adósság283,627282,938
különadók6,112,9
Forrás: Napi Gazdaság

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!