Felfelé indulhat Budapest

Enyhe emelkedést és a Richter visszaerősödését valószínűsíti az Equilor vezető elemzője pénteken a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) - írja a várható kereskedésről az MTI.
Szabó Dániel, 2018. augusztus 24. péntek, 09:03
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A Richter mostanra megszabadult a szerdai árfolyamesést okozó hatásoktól, hiszen már a csütörtöki negatív hangulatban is erősödni tudott. Az európai tőzsdék enyhe emelkedés elé nézhetnek pénteken, hatásuk miatt pedig a BÉT-en is csekély mértékű erősödés következhet. Az elmúlt napok esése is valószínűsítheti, hogy növekedésbe fordul át a részvényindex - mondta el Holecz Noémi.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 179,59 pontos, 0,49 százalékos csökkenéssel, 36 186,31 ponton zárt csütörtökön. A részvénypiac forgalma 6,8 milliárd forint volt, a vezető részvények ára vegyesen változott az előző napi záráshoz képest. A Mol árfolyama 32 forinttal, 1,13 százalékkal 2802 forintra csökkent, 1 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 110 forinttal, 1,08 százalékkal 10 030 forintra esett, forgalmuk 3,9 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama nem változott, 400 forintot ért, forgalma 102,4 millió forint volt. A Richter-papírok 65 forinttal, 1,24 százalékkal 5320 forintra erősödtek, forgalmuk 1,3 milliárd forintot ért el.

Így áll Európa

Vegyesen, de a csütörtöki záróértékeikhez igen közeli szinten indíthatnak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.

Elemzők szerint a befektetők bizonytalanságát részben az okozza, hogy konkrét eredmény nélkül ért véget a kétnapos amerikai-kínai egyeztetés kereskedelmi ügyekben, miközben fél szemmel mindenki a török lírára figyel, hogy merre megy tovább az árfolyama.

Pénteken fontos makrogazdasági adat nem várható Európában és a tengerentúlról sem. Pénteken az ázsiai börzék vegyesen zártak.

Szakértők azzal számolnak, hogy a londoni tőzsde 0,15 százalékos gyengüléssel, a frankfurti 0,1 százalékos erősödéssel, a párizsi börze pedig 0,05 százalékos növekedéssel indíthatja a hét utolsó kereskedési napját.

Csütörtökön a londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 0,15 százalék, Frankfurtban a DAX-30 0,16 százalék, Párizsban a CAC-40 indexe pedig 0,02 százalék mínuszban zárt.

A péntek reggel fél 9-kor az euró 1,1573 dolláron állt a csütörtök esti 1,1541 dollár után.

Ugyanekkor az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 43 cent (0,58 százalék) emelkedéssel, 75,16 dolláron állt.

Ázsiában vegyes nap volt

Vegyesen zártak a vezető ázsiai tőzsdék pénteken, és a még nyitva tartó börzéken sem alakult ki egyértelmű trend.

A tokiói értéktőzsde irányadó mutatója, a Nikke225 index 0,82 százalékos emelkedéssel, 22 593 ponton zárt. A részvények szélesebb körét felölelő Topix mutató 0,65 százalékos pluszban fejezte be a napot.

Az ausztrál tőzsde 0,17 százalékos erősödéssel, a tajpeji börze ugyanakkor 0,50 százalékos gyengüléssel zárta a hét utolsó kereskedési napját.

A reggel nyolc órakor még nyitva tartó hongkongi börze fő mutatója 0,12 százalékos gyengülést jelzett, miközben a sanghaji 0,54 százalékos, a szöuli pedig 0,42 százalékos pluszban állt.

Reggel nyolc órakor az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 41 cent (0,55 százalék) emelkedéssel, 75,14 dolláron állt.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK