Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nagyon úgy tűnik, hogy teljesen elolvadtak a feltörekvő piacokkal kapcsolatos befektetői aggodalmak, amelyek tavaly január vége óta az ősz közepéig masszív áreséseket hoztak ezen országok tőzsdéin. Az EPFR Global adataira hivatkozva azt írja a Financial Times, hogy a szerdán zárult héten összesen 3,3 milliárd dollárnyi friss tőke érkezett az ezekbe az országokba fektető alapokba, s ez már zsinórban a 14. olyan hét, amikor az ilyen alapok tőkebeáramlást könyvelhetnek el.

A mostanival együtt az elmúlt három hónapban összesen 27,5 milliárd értékben tettek pénzt a befektetők a feltörekvő piaci konstrukciókba (ebbe az országcsoportba tartozik Magyarország is). Ezzel egyébként összességében sikerült a feltörekvő piaci alapok éves pénzáramlását is pozitívba fordítani, ami nagy szó, hiszen tavaly január végétől októberig szinte folyamatosan vonták ki a pénzüket a befektetők. Az MSCI Emerging Markets indexe abban az időszakban 25 százalékot esett, azonban október óta már jó 8 százalékkal sikerült emelkednie.

Tavaly a rossz teljesítményt azzal magyarázták, hogy a kereskedelmi háború kedvezőtlen hatásai, az amerikai dollár erősödése és a Fed kamatemelései beárnyékolják ezen országok növekedési kilátásait és növelik a hitelkockázatukat. A török líra mélyrepülése, Argentína IMF-hez fordulása és a dél-afrikai recesszió csak fokozták a rossz hangulatot.

A lap által megkérdezett elemzők egyébként a feltörekvő piacok mostani jó teljesítményét a szokásos okokkal magyarázzák, vagyis azzal, hogy ezen országok többségében még mindig jóval a fejlett államokat meghaladó mértékű gazdasági növekedésre lehet számítani. Ráadásul a Fed részéről egyre több jelzés érkezik arra vonatkozóan, hogy esetleg lassítanának a kamatemelések ütemén, ami gyengítheti a dollárt és segítheti a feltörekvő piaci országokat és cégeket.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!