A dél-kelet-európai informatikai piacon folytathatja terjeszkedését a 4iG, miután előzetes, nem kötelező érvényű megállapodást kötött a belgrádi központú TeleGroup 70 százalékos, többségi tulajdonának megszerzésére. A TeleGroup átfogó informatikai megoldásokat és távközlési infrastruktúra-tervezéséhez kapcsolódó mérnöki szolgáltatásokat biztosít a különböző iparágak igényeinek megfelelően. A cégcsoport a hálózati- és adatközpont szolgáltatások, az IoT, a kiberbiztonsági, valamint menedzselt informatikai szolgáltatások területén is meghatározó rendszerintegrátor vállalat.

Az akvizíció sikeres zárásával a 4iG a balkáni régió három országban is megjelenne szakmai befektetőként. A TeleGroup Szerbiában (TeleGroup Beograd), Bosznia-Hercegovinában (TeleGroup Banja Luka) és Montenegróban (TeleGroup Podgorica) is a vezető szolgáltatók közé tartozik. Emellett a cégcsoport az Egyesült Királyságban és Németországban, valamit a Közel-Keleten Kuvaitban és Libanonban rendelkezik saját képviselettel. A cégcsoport több, mint 250 munkavállalót foglalkoztat a balkáni térség országaiban, konszolidált árbevétele 2020-ban 64 millió euró volt, EBITDA-ja elérte az 5,3 millió eurót. A TeleGroup legjelentősebb vállalata a TeleGroup Beograd, ami tavaly 44 millió eurós árbevétel mellett 2,2 millió eurós EBITDA-t ért el.

„A TeleGroup tulajdonosaival kötött megállapodás fontos lépés nyugat-balkáni növekedési terveinkben. Célunk, hogy a régióban a távközlés, a telekommunikációs infrastruktúra-fejlesztés és az informatika területén is erős szinergiákra épülő érdekeltségekkel rendelkezzünk. A TeleGroup az informatika mellett a hálózattervezésben is kiemelkedő mérnöki tapasztalatokkal rendelkezik, amelynek a mobiltávközlési, vagy az optikai hálózatfejlesztési szegmensben fontos szerepet szánunk a jövőben.” – mondta Jászai Gellért, a 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatója. „A TeleGroup családi vállalkozásból lett a térség egyik vezető szereplője, amely elismerésre méltó teljesítmény. Bízom benne, hogy az akvizíció néhány hónapon belül eredményesen zárul és közösen folytathatjuk tovább a munkát Milomir Gligorijević úrral és családjával.” – tette hozzá az elnök-vezérigazgató.

A TeleGroup – a 4iG-hoz hasonlóan – közel három évtizedes tapasztalattal rendelkezik az IT és ICT, piacon. A cégcsoport az állami és magánszektor nagyvállalatainak nyújt szolgáltatásokat elsősorban az egészségügy, a pénzügy, az energetika, a közlekedés, a kiskereskedelem és oktatás területén. Az akvizíció a TeleGroup átvilágítását, a végleges szerződés megkötését, illetve a szükséges versenyhivatali jóváhagyásokat követően még az idén lezárulhat.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!