A legújabb a kiskereskedelemből kerül ki, Ázsia és Európa vezető társaságába, az A.S. Watsonba vásárolnak be, méghozzá 24,9 százalékos pakettet. Az egészség és szépségápolás terén vezető cég szakértők szerint nagyon jó befektetés lehet, a gazdasági átalakulás és a középosztály megerősödése Ázsiában dinamikus növekedést tartogat a piac számára - írja a Reuters.

A szingapúri állami vagyonalap, a Temasek a címlapokra egy újabb akvizíciójával került fel, a hét végén sikerült megegyezniük az A.S. Watsonnal, hogy megvásárolják az óriáscég 24,9 százalékát, méghozzá 5,7 milliárd dollárért. A 170 milliárd dolláros portfóliót kezelő Temaseknek ez a legnagyobb egyedi befektetése fennállása óta, az akvizíció világos jelzés, hogy a portfóliójukat el akarják mozdítani a fogyasztási szektor irányába.

Az A.S. Watson ázsiai leggazdagabb emberének, Li Ka-Shing tulajdonában van, a cég Ázsiában és Európában a kiskereskedelmi piacon vezető szereplő, különösen az egészség és szépségápolás területén. Többek között Európában a Rossmannban is van tulajdonrészük. A Temasek a többi vagyonalaphoz hasonlóan próbálja a portfólióját átalakítani, hogy magasabb hozamot érhessenek el, ennek egyik lépcsőfoka a tranzakció is.

Korábban a vagyonkezelő inkább tőzsdei vállalatok részvényeire fókuszált, azon belül is a blue chip részvényekre, azonban a saját elvárásaikhoz képest rosszul teljesítettek. Pontosan ezért az utóbbi időben agresszív portfólió-átalakításról döntöttek, nagyon sok tőzsdén kívüli cégbe vásároltak be, de kétségtelenül ez a mostani a legnagyobb bevásárlásuk. A kiskereskedelemben nem is számítanak tapasztalatlannak, a Capital IQ szerint 24 közvetlen befektetésük van a szektorban.

Szakértők szerint nagyon jó üzletet csináltak az akvizícióval, a kiskereskedelem Ázsiában nagyon gyorsan növekszik, az átalakuló ázsiai gazdaságok és megerősödő középosztály ugyanis egyre többet költ drogériákban és hasonló üzletekben. Az A.S. Watson pedig dominálja a piacot, előrejelzések szerint 2015-ig 40 százalékkal 186 milliárd dollárosra tud bővülni a piac, ami a cég árbevételében és nyereségességében is visszaköszön.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!