A nap - folytatva a tegnapi trendet - mínuszokkal indult, miután a német beszerzési menedzser index kéthavi mélypontjára esett, de az sem segített a hangulaton, hogy a várakozásokkal ellentétben nemhogy nem javult, de - immár hatodik hónapja folyamatosan - tovább romlott a gazdasági hangulat Németországban: az Ifo index értéke 101,4 pontról 100 pontra esett, pedig az elemzők 101,6 pontot vártak. Ugyanakkor a kínai beszerzési menedzser index emelkedni tudott (a szeptemberi 47,9-ről 49,1 pontra), ami némiképp csökkentette a globális lassulás iránti félelmeket, de ezen kívül a délután napvilágot látott tengerentúli jó ingatlanadatok is segítették a kereskedést. Mindezeknek köszönhetően a főbb európai tőzsdék többsége végül le tudta dolgozni tegnapi veszteségei egy részét és pluszban zárt: a londoni FTSE-100 0,1 százalékot, a párizsi CAC-40 százalékot 0,6, míg a frankfurti DAX 0,3 százalékot erősödött. Jó napja volt a periféria indexeknek is, hiszen a milánói FTSE-MIB 0,8, a madridi IBEX-35 pedig 0,66 százalékkal zárt a keddi záróértéke felett.

A vállalati frontról érdemes kiemelni a Heinekent, amely 1,8 százalékot esett arra hírre, hogy a gyengére sikerültek az európai eladások. Nagyot bukott a Peugeot is, amelynek súlyos árakat fizetnie azért, hogy cserébe az állam garantálja a vállalat újabb hiteleinek visszafizetését egészen 7 milliárd euróig. Jól teljesített viszont a SAP, amely 16 százalékkal növelte bevételeit a harmadik negyedévben, amit majd négy százalékos növekedéssel jutalmazott a piac.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!