Támadások célpontjává válik a forint

Nyomás alatt maradhat a forint a következő hetekben, ami köszönhető a régiós országok ellentétes jegybanki politikák miatt: a Magyar Nemzeti Banktól mindenki kamatcsökkentést vár, ami céltáblát rajzol a magyar fizetőeszközre.
Szabó Dániel, 2020. július 9. csütörtök, 07:53
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A közép-európai devizáknál valamivel többet gyengült a forint a júniusi inflációs adatok után. A Magyar Nemzeti Bank július 21-i üléséig nyomás alatt maradhat az euró-forint árfolyam, de nem az infláció megugrása miatt, hanem mert a jegybank korábbi kommentárjai alapján újabb kamatcsökkentés következhet, és ezt árazza a piac - vélik az elemzők. Hosszabb távon Közép-Európa devizái jól teljesíthetnek - mondta a Világgazdaságnak Radomir Jac, a Generali Investments CEE vezető elemzője.

Hiába lenne meg az a felülteljesítési potenciál a forintban is, amely a lengyel zlotynál vagy a cseh koronánál megvan, a magyar jegybank fokozatos monetáris lazításra használja fel az erősödéseit, ezért hátrább maradhat az euró elleni erősödésben.

A forint ellen szól az is, hogy a megjelent ipari adatok alapján a kilábalás lassabb a térségben: a magyar és a cseh termelés is nagyobbat esett a vártnál májusban, és a régió legnagyobb exportpiaca, Németország ipari megrendelési adatai is gyengék voltak. Valamint az MNB-től is azt várják a piacon - és ezt árazzák Virág Barnabás frissen kinevezett alelnök korábbi kijelentése alapján -, hogy júliusban újabb 15 bázisponttal 0,6 százalékra vághatják alapkamatot.

Csütörtök reggel enyhén gyengülve, ismét 355 forint fölött jár az euró kurzusa.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

narancsragacs, 2020.07.09 20:12

@Archer58: A piac azt teszi amit a jegybank megenged. Ha korábban szart csináltak a forintból akkor szarként is kezelik.
legfeljebb orbán megkéri a haverjait hogy vegyenek forintot valutáért :)))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Archer58, 2020.07.09 18:05

Kipcsak Hadak Ura cserélje le (vissza) a forintot koronára. A spekulánsok azt hiszik majd, hogy valamiféle vírus és nem piszkálják.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html