Friss államháztartási adatokat közölt az MNB

Az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számított adóssága a bruttó hazai termék (GDP) 80,3 százalékát tette ki 2014 harmadik negyedévének végén, 2,6 százalékponttal alacsonyabbat az előző negyedévinél - közölte a pénzügyi számlák második becslése alapján szerdán a Magyar Nemzeti Bank (MNB).
MTI, 2014. december 31. szerda, 09:53
Fotó: Napi.hu

Az előzetes adatközléssel ellentétben - amelyben az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számított adóssága még a bruttó GDP 83 százaléka volt -, a pénzügyiszámla-statisztika jelenleg publikált GDP-arányos mutatóiban már jelentkezik a negyedéves GDP-adatok revíziójának hatása. A szeptember végén 25 118 milliárd forintos adósságot a harmadik negyedévben a nettó hiteltörlesztés 325 milliárd forinttal csökkentette, a forint gyengülése pedig 6 milliárd forinttal növelte - olvasható a közleményben. Az államháztartás nettó tartozása (22 790 milliárd forint) a GDP 72,9 százalékát tette ki 2014 harmadik negyedévének végén.

Az államháztartás nettó finanszírozási képessége a szeptember végén zárult egy évben a GDP -2,4 százaléka (-750 milliárd forint) volt, míg 2014 harmadik negyedévében a negyedéves GDP -0,9 százalékát tette ki (-71 milliárd forintot). 2014 harmadik negyedévében a központi kormányzat nettó finanszírozási igénye 103 milliárd forint volt.

A szektor pénzügyi eszközei közül jelentősen csökkentek a jegybanknál elhelyezett betétek, miközben a nem pénzügyi vállalatokkal és az EU-val szembeni egyéb követelések növekedtek.

A helyi önkormányzatok nettó finanszírozási igénye 1 milliárd forint volt a harmadik negyedévben. A pénzügyi eszközök közül nőtt a hitelintézeteknél elhelyezett önkormányzati betétállomány, a vállalatokkal szembeni egyéb követeléseik viszont csökkentek. A kötelezettségek közül a vállalatokkal szembeni egyéb tartozások terén mutatkozott érdemi növekedés.

A társadalombiztosítási alapok nettó finanszírozási képessége 33 milliárd forint volt. Eszközeik közül jelentősen növekedtek a kincstári betétek, a háztartásokkal szembeni járulékkövetelések viszont csökkentek. Kötelezettségeik terén a vállalatokkal szembeni egyéb tartozások mutattak kismértékű csökkenést.

A háztartások nettó finanszírozási képessége a 2014 harmadik negyedévével záruló elmúlt egy évben a GDP 6,0 százaléka (1888 milliárd forint) volt. 2014 harmadik negyedévében a háztartások nettó finanszírozási képessége (369 milliárd forint) a negyedéves GDP 4,5 százalékát tette ki.

A háztartások pénzügyi vagyonában történt szerkezeti átalakulás az elmúlt negyedévekben tapasztalt módon folytatódott. A készpénz és a folyószámlabetétek állománynövekedése a korábbi időszakokhoz hasonlóan magas.

A háztartások számottevő mértékben vásároltak hosszú lejáratú állampapírokat, és változatlanul jelentős emelkedés tapasztalható a lakossági befektetésijegy-állományban.

Kisebb mértékű növekedés volt tapasztalható a biztosítástechnikai díjtartalékoknál. A pénzügyi eszközök közül állománycsökkenés az egyéb betétek és a rövid lejáratú értékpapírok esetében volt meghatározó, előbbi esetében a csökkenés tranzakció és egyéb volumenváltozás együtteséből fakadt. A kötelezettségek csökkenését elsősorban a devizahitelek törlesztése magyarázza, miközben élénkült a forinthitel-felvétel - közölte az MNB.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

kanri, 2015.01.01 20:13

@unorrtodox: te meg egy KGB által fizetett pedofil kecskeimádó alkoholista vagy.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

unorrtodox, 2015.01.01 19:44

...csak a CIA által fizetett drogosok nem tudnak örülni a sikereknek...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megfigyelt, 2015.01.01 19:39

@unortodox: BÉRTOLLNOK!!!
Igazán jó hír, hogy a jelenlegi RABLÓBANDA a 2010 április végi 19 933 milliárdos államadósságot félévre 25 118 milliárdra CSÖKKENETETTE.
Év végére 22 790 milliárdra leszorítja ,add hozzá TE SEGGNYALÓ a 4 200 milliárd ft MANYUP hatást,és örűlj BAROM .
Látod mindíg sikerűl bebizonyítanod a HÜLYESÉGED.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

unortodox, 2015.01.01 19:14

....jó hírek ...,mióta nem a "szakértők " kormányoznak ....szdsz-mszp = szakértők ....hahahahahahahah
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html