A befektetők arra számítanak, hogy az euróövezet a hét végéig legalább elvi szinten megoldja Görögország adósságválságát, és segített az is, hogy Ukrajnában javult a tűzszünet fenntartásának esélye. Az euró némi esése azonban jelezte a bizonytalanságot. Délután a gyenge amerikai feldolgozóipari, lakáspiaci és termelőiár-adatok több óvatosságra késztették a piaci szereplőket a részvénypiacokon is.

Az FTSE-100 a keddi záróértékén fejezte be a napot, a nap közbeni nyereséget a Bank of England jegyzőkönyvéről, illetve a javuló munkaerő-piaci adatokról szóló hírek tüntették el. A munkanélküliség visszaesése és az emelkedő bérek ugyanis több muníciót adhatnak a jegybanknak a kamatemeléshez - ami a jelek szerint nem nagyon tetszik a piacoknak.

A DAX 0,6, a CAC-40 1 százalékos nyereségben zárt, míg a Stoxx Europe 600 indexe 0,8 százalékkal 2007 novembere óta nem látott szintre emelkedett szerdán. A Peugeot 6,7 százalékot rallyzott annak eredményeképp, hogy közölte, sikerült a 2014-es veszteségeit csökkenteni kínai eladásainak köszönhetően. A Credit Agricole 7,6 százalékkal ugrott meg, miután vártnál jobb negyedik negyedéves jelentést tett közzé. Az Accor szállodaláncnak az hozott 2,2 százalékos nyereséget, hogy bejelentette: profitja 77 százalékkal nőtt tavaly.

A periférián is nyereségben zártak a tőzsdék: a milánói FTSE MIB 1,9, a madridi IBEX-35 1 százalékot erősödött, míg az athéni ASE tőzsdemutató 1,1 százalékot nyert. Athénban a bankok szerdán jól szerepeltek: a Piraeus Bank 4,9, az Eurobank Ergasias 6,1, a National Bank of Greece 6,8 százalékot rallyzott.

A nyugat-európai tőzsdezárás után - közép-európai idő szerint este 8 óra körül - erőre kaptak, bár ez a Dow Jones Ipari Átlag (DJIA) és az S&P-500 esetében még nem volt elég ahhoz, hogy a kezdeti mínuszokat korrigálják. A Dow és az S&P-500 ekkor 0,1 százalékos mínuszban volt, de felfelé tartottak. A Nasdaq már néhány ponttal a keddi zárószintje felett állt.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj kora este hordónként (159 liter) 61,05 dollár volt, 1,48 dolláros napi árveszteséggel. A gázolaj ára tonnánként 1,00 dollárral 570,25 dollárra, a normál benziné gallononként (3,78 liter) 0,0263 dollárral 1,5638 dollárra csökkent az előző záróhoz képest az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!