Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az IG Market elemzői arra számítanak, hogy a londoni FTSE-100 mutató 3 pontos, a frankfurti DAX-30 index 28 pontos, a párizsi CAC-40 index pedig 18 pontos veszteségben nyithat.

Ezzel követnék Ázsia és a csendes-óceáni térség legfontosabb tőzsdéit, amelyeken ugyancsak estek az irányadó indexek, párhuzamosan az olajárak csökkenésével. A befektetők kockázatvállalási kedvét visszafogja az is, hogy az amerikai elnök pénteken bejelentette, az Egyesült Államok 25 százalékos vámmal sújt 50 milliárd dollárnyi kínai importterméket, ebből 34 milliárdnyit már július 6-tól kezdve. Kína azonos válaszlépést foganatosít, és július 6-tól ugyancsak 34 milliárd dollárnyi amerikai importtermékre vet ki 25 százalékos vámot.

Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 0,71 százalékos mínuszban állt zárás előtt, a hangulatot az Oszakát és térségét megbénító, 6,1-es erősségű földrengés is rontotta. Szingapúrban 1,3 százalékos, Szöulban 1,29 százalékos, Kuala Lumpurban pedig 0,78 százalékos veszteségben állt a vezető tőzsdeindex, míg Ausztráliában - egyedüli kivételként - 0,12 százalékos pluszban állt az S&P/ASX 200-as mutató.

Kínában és Hongkongban ünnepnap miatt nincs kereskedés, hétfőn, az ötödik holdhónap 5. napján tartják a sárkányhajó ünnepet, amely nemcsak vízi versenyt, de hatalmas ünnepséget, színpompás felvonulást is jelent.

Az euró, amelynek árfolyamát gyengítette a múlt héten az Európai Központi Bank kormányzótanácsának jelzése, miszerint még legalább egy évig rekordalacsony szinten tartja a kamatokat, 0,11 százalékkal 1,1597 dollárra gyengült hétfő reggel.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken. Hétfő reggel a legközelebbi, augusztusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,90 százalékos mínuszban, 72,78 dolláron, a WTI pedig 1,84 százalékos veszteségben, 63,66 dolláron forgott.

A WTI jegyzéseit lefelé húzza Kína azon fenyegetése, hogy importvámot vet ki az amerikai nyersolajra. A Brent árára pedig azok a hírek gyakorolnak nyomást, miszerint a legnagyobb olajexportáló országok, Oroszország és Szaúd-Arábia valószínűleg növeli a kitermelést.

Pénteken csökkenéssel zártak a főbb európai tőzsdeindexek.

A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 1,70 százalékkal, 7633,91 pontra, a frankfurti DAX-index 0,74 százalékkal, 13 010,55 pontra, a párizsi CAC-40 index pedig 0,48 százalékkal, 5501,88 pontra süllyedt. Milánóban 1,32 százalékkal, Madridban pedig 1,07 százalékkal csökkent az irányadó index értéke. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,99 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index 1,00 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 mutató pedig 0,44 százalékkal esett.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!