A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 0,55 százalékkal, az S&P 500 0,73 százalékkal, a technológiai részvények Nasdaq Composite indexe pedig 0,86 százalékkal állt hétfői záróértéke alatt a nyitást követő percekben.

A piacot nyomasztja, hogy a kínai export februári 25 százalékos zuhanása a világgazdasági konjunktúra még erősebb lehűlésének előjele lehet. Ráadásul az újabb adókedvezmények ellenére az év elején lelassult a kínai autópiac bővülésének üteme. A befektetők kivárnak az Európai Központi Bank (EKB) csütörtöki kamatdöntő ülése előtt, amelytől a mennyiségi enyhítési, azaz eszközvásárlási program kiterjesztését és a jegybanki büntetőkamat további emelését várják.

Hétfőn vegyesen zárt New York. A Dow Jones 0,40 százalékkal, a S&P 500 index 0,09 százalékkal emelkedett, a Nasdaq Composite viszont 0,19 százalékkal csökkent.

Az olaj jegyzése hullámzó ármozgás után megkapaszkodott a hétfői szintek fölött, elsősorban a jó kínai importadatoknak köszönhetően. Noha a kínai import is közel 14 százalékkal esett, ezen belül az olajimport dinamikusan bővült, és az olajbevitel februárban elérte a napi 8 millió hordót, 20 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ezzel az Egyesült Államokat megelőzve Kína lett a világ legnagyobb kőolajimportőre, mert az amerikai olajimport februárban csak napi 7,8 millió hordó volt.

Emellett a befektetők továbbra is remélik, hogy egyre több termelő csatlakozik Szaúd-Arábia, Oroszország, Venezuela és Katar négyeséhez, és a januári szinten befagyasztja termelését. Pénteken a latin-amerikai termelők ülnek össze a kérdés megvitatására, március 20-án pedig Moszkvában lesz tanácskozás OPEC-tagok és OPEC-en kívüli termelők részvételével. Ugyanakkor a kuvaiti olajügyi miniszter kedden kijelentette, hogy Kuvait csak akkor hajlandó befagyasztani a termelését, ha mindegyik nagy termelő így tesz, beleértve Iránt is. Erre viszont az embargó alól éppen felszabadult Irán egyelőre aligha mutat hajlandóságot - vélik szakértők.

Kora délután a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordóját (159 liter) 38,28 dolláron jegyezték, 38 centtel magasabban, mint hétfő este. A globális referencia minőség, az északi-tengeri Brent típus ára 59 centtel három hónapos csúcsra, 41,43 dollárra ment föl.

Az arany a gyenge kínai exportadatokra reagált áremelkedéssel. A kínai kivitel zuhanása felerősítette a világgazdaság és a világkereskedelem növekedési kilátásait övező aggodalmakat. Az alacsony kamatkörnyezet, a bizonytalan piaci perspektívák, a befektetők kockázatkerülő magatartása növelik az arany mint befektetési eszköz vonzerejét.

Az arany unciáját (31,104 gramm) kora délután 13 havi csúcshoz közel, 1273,32 dolláron jegyezték az azonnali piacon, 0,5 százalékkal magasabban, mint hétfő este.

A dollár kissé gyengült. Az euró napközben 1,1003 és 1,1047 dollár között ingadozott, az európai valuta kora délután 1,1026 dollár körül forgott a hétfő esti 1,1010 dollárral szemben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!