A páneurópai index, a Stoxx Europe 600 kora délután 5,3 százalékos mínuszban is járt, ami 2011 óta a legnagyobb napon belüli esés. A mutatót a bányaipari papírok húzták le, miután a nyersanyagárak 1999 óta nem látott mélységbe kerültek. A német DAX 4,8 százalékos mínuszban járt, ami 22 százalékkal marad el a csúcsától. Az amerikai indexek is hatalmas zuhanással indították a hetet: a Dow több mint 1000 pontot esett

A óriási eladási hullámnak a kínai jüan leértékelése kövezte ki az utat, ez küldte ugyanis korrekciós szakaszba a Stoxx 600 indexet. A mutató 13 százalékkal zárt az áprilisi rekordja alatt. A 18 nyugat-európai vezető indexek közül 13 esett 10 százalékkal vagy ennél is jobban a korábbi csúcsértékéhez képest, miközben az indexek kosarában lévő részvények kereskedési volumene a 30 napos átlag dupláját is elérte hétfőn.

Elszállt ötezer-milliárd dollár

Mindenki csak elad, pánik van, nincsenek többé racionális választások, sem racionális válaszok - idézte a Bloomberg Michael Woischnecket, a 6,2 milliárd eurót kezelő Lampe Asset Management munkatársát, aki szerint hétfőn már nem lesz visszakorrigálás, azaz az amerikai piacok nyitása után a Wall Street is csatlakozik az európai piacokra nehezedő eladási nyomáshoz. Az amerikai határidős kereskedést az ötszázalékos elmozdulási limit miatt felfüggesztették.

A szakember arra is emlékeztetett, hogy a DAX volt az év elején a legnagyobb nyertes, ám most a német gazdaság kínai kitettsége miatt a legnagyobb vesztesek között van. Nyugat-Európában kora délután a fő indexek többsége négy százalék feletti mínuszban járt. A Bloomberg szerint a londoni FTSE-100 2012 óta a legrosszabb teljesítményét nyújtja, az indexet olyan cégek húzzák le, mint a Glencore, vagy a BHP Billiton, amelyek több mint 7,5 százalékot zuhantak.

Amióta Kína elkezdte váratlanul leértékelni a jüant, több mint 5 ezer milliárd dollár tűnt el a globális részvénypiacokról, miután a befektetők elkezdtek aggódni a világgazdaság lassulása miatt.

Budapesten is röpködtek a mínuszok

A Budapesti részvényindex háromnegyed négy körül 6,7 százalékos veszteségben, 20 642 pontnál állt. A vezető részvények mind pirosban voltak: a Mol 7,5 százalékos zuhanást követően 13 405 forintnál járt, az OTP 7,2 százalékot esett, így részvényei 5230 forinton forogtak, a Richtert 6,5 százalékos veszteséggel 4070 forinton adták-vették, míg a Magyar Telekom papírjai 4 százalékkal lettek olcsóbbak, azaz 381 forintnál jártak.

Zuhannak az árupiacok is

Az amerikai szójabab ára hatéves mélypontra zuhant hétfőn, miután már pénteken is esett két százalékot. Ilyen alacsony árakra utoljára 2009-ben volt példa, amit az magyaráz, hogy Kína a termény legnagyobb vásárlója a világpiacon. Emellett az tolja lefelé az árat, hogy az elmúlt időszak időjárása bőséges termést ígér.

Réz jegyzése Londonban szintén a hat évvel ezelőtti szintig zuhant: háromhavi szállításra három százalékkal, tonnánként 4903 dollárra esett a fém ára.

Ahogy az ilyenkor lenni szokott, az arany drágult. Az európai tőzsdenyitást követően unciánként 1157 dollár fölé került a jegyzés, majd délutánig 1165-re ment fel. A szakértők 1200 dollár/unciás árat várnak a jelenlegi emelkedés mellett. Ezen a szinten utoljára júniusban járt a sárga nemesfém.

 

QP | Quality Placement

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!