Hatalmas pofont kapott Európa - 2008 óta nem volt ilyen

Az európai tőzsdék 2008 óta a legnagyobb zuhanást élhetik át hétfőn. Az európai részvénypiacok két görög segélycsomagnyit, azaz több mint 400 milliárd eurót veszítettek értékükből. Az USA-ban felfüggesztették a határidős tőzsdei kereskedést.
Napi.hu, 2015. augusztus 24. hétfő, 15:50
Fotó: Reuters

A páneurópai index, a Stoxx Europe 600 kora délután 5,3 százalékos mínuszban is járt, ami 2011 óta a legnagyobb napon belüli esés. A mutatót a bányaipari papírok húzták le, miután a nyersanyagárak 1999 óta nem látott mélységbe kerültek. A német DAX 4,8 százalékos mínuszban járt, ami 22 százalékkal marad el a csúcsától. Az amerikai indexek is hatalmas zuhanással indították a hetet: a Dow több mint 1000 pontot esett

A óriási eladási hullámnak a kínai jüan leértékelése kövezte ki az utat, ez küldte ugyanis korrekciós szakaszba a Stoxx 600 indexet. A mutató 13 százalékkal zárt az áprilisi rekordja alatt. A 18 nyugat-európai vezető indexek közül 13 esett 10 százalékkal vagy ennél is jobban a korábbi csúcsértékéhez képest, miközben az indexek kosarában lévő részvények kereskedési volumene a 30 napos átlag dupláját is elérte hétfőn.

Elszállt ötezer-milliárd dollár

Mindenki csak elad, pánik van, nincsenek többé racionális választások, sem racionális válaszok - idézte a Bloomberg Michael Woischnecket, a 6,2 milliárd eurót kezelő Lampe Asset Management munkatársát, aki szerint hétfőn már nem lesz visszakorrigálás, azaz az amerikai piacok nyitása után a Wall Street is csatlakozik az európai piacokra nehezedő eladási nyomáshoz. Az amerikai határidős kereskedést az ötszázalékos elmozdulási limit miatt felfüggesztették.

A szakember arra is emlékeztetett, hogy a DAX volt az év elején a legnagyobb nyertes, ám most a német gazdaság kínai kitettsége miatt a legnagyobb vesztesek között van. Nyugat-Európában kora délután a fő indexek többsége négy százalék feletti mínuszban járt. A Bloomberg szerint a londoni FTSE-100 2012 óta a legrosszabb teljesítményét nyújtja, az indexet olyan cégek húzzák le, mint a Glencore, vagy a BHP Billiton, amelyek több mint 7,5 százalékot zuhantak.

Amióta Kína elkezdte váratlanul leértékelni a jüant, több mint 5 ezer milliárd dollár tűnt el a globális részvénypiacokról, miután a befektetők elkezdtek aggódni a világgazdaság lassulása miatt.

Budapesten is röpködtek a mínuszok

A Budapesti részvényindex háromnegyed négy körül 6,7 százalékos veszteségben, 20 642 pontnál állt. A vezető részvények mind pirosban voltak: a Mol 7,5 százalékos zuhanást követően 13 405 forintnál járt, az OTP 7,2 százalékot esett, így részvényei 5230 forinton forogtak, a Richtert 6,5 százalékos veszteséggel 4070 forinton adták-vették, míg a Magyar Telekom papírjai 4 százalékkal lettek olcsóbbak, azaz 381 forintnál jártak.

Zuhannak az árupiacok is

Az amerikai szójabab ára hatéves mélypontra zuhant hétfőn, miután már pénteken is esett két százalékot. Ilyen alacsony árakra utoljára 2009-ben volt példa, amit az magyaráz, hogy Kína a termény legnagyobb vásárlója a világpiacon. Emellett az tolja lefelé az árat, hogy az elmúlt időszak időjárása bőséges termést ígér.

Réz jegyzése Londonban szintén a hat évvel ezelőtti szintig zuhant: háromhavi szállításra három százalékkal, tonnánként 4903 dollárra esett a fém ára.

Ahogy az ilyenkor lenni szokott, az arany drágult. Az európai tőzsdenyitást követően unciánként 1157 dollár fölé került a jegyzés, majd délutánig 1165-re ment fel. A szakértők 1200 dollár/unciás árat várnak a jelenlegi emelkedés mellett. Ezen a szinten utoljára júniusban járt a sárga nemesfém.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bulemia, 2015.08.25 09:56

Türelemmel és alázattal várom tegnapután válaszát és újabb linkjét, amely az EU hivatalos lapjában megjelent határozatot is megcáfolja.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw2, 2015.08.25 08:05

@ptiszai: ha jól tudom az IMF nem vesz részvényeket, kötvényeket, de ha te ennek ellenkezőjében vagy biztos, kérlek mindenképpen értesíts.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2015.08.25 07:02

@tegnaputan:

Kedves tegnapután!

Hazudsz!

Tényszerűen megállapítható, hogy szaándékosan hazudsz, folyamatosan és eléggé mocskos módon.

Tény, hogy:

"ELFOGADTA EZT A HATÁROZATOT:
1. cikk
A 2009. március 25-én nyújtott, 2012. november 11-i lejáratú 120 milliárd HUF (mintegy 410 millió EUR) középtávú állami hitelt, valamint a Magyarország által az FHB Jelzálogbank Nyrt.-nek 2009. március 31-én, különleges osztalékelsőbbségi és szavazati jogot biztosító részvények formájában nyújtott, 30 milliárd HUF (mintegy 100 millió EUR) feltőkésítést magukba foglaló intézkedések az Európai Unió működéséről szóló szerződés 107. cikke (3) bekezdésének b) pontja értelmében összeegyeztethetőek a belső piaccal."

A BIZOTTSÁG HATÁROZATA
(2012. február 22.)
az SA.29608. (C37/10) számú állami támogatásról amelyet Magyarország hajtott végre az FHB Jelzálogbank Nyrt. feltőkésítése érdekében
(az értesítés a C(2012) 1021. számú dokumentummal történt)
(Csak az angol nyelvű szöveg hiteles)
(EGT-vonatkozású szöveg)
(2014/296/EU)

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/ALL/?uri=CELEX:32014D0296

Tény az is, hogy:

"(4) Az FHB 2010. február 19-én a feltőkésítés teljes összegét visszafizette az államnak." (u.o.)

Tény: mocskosul hazudsz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

halacska39, 2015.08.25 05:56

@tegnaputan: Csak szeretnélek megdicsérni,amiért ilyen hülye vagy.Most bíztosan azon töprengsz,hogy ezért miért jár dicséret? Hát azért,mert lehetnél sokkal hülyébb is!:)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ziziza, 2015.08.25 01:05

@atombandi:

"a kanóc láthatóan ég és a füst alapján, nagyon nagy baj van."

Stimmel, és ez csak egy kanóc a sok közül a világgazdaságba....szerintem megéljük mi még azt, hogy újból cserekereskedelem lesz (egy ideig...)

Ami a pénzt, megtakarításokat illeti, óriási ostobaság bankokban, pénzügyi termékekben (alapok, részvények, értékpapírok, állampapírok, biztosítások, stb) tartani, idő kérdése csak és mind köddé fog válni, hisz azok most is csak bitek, és byte-ok...

A megtakarítások egy jó részéből jobban jár mindenki (az itthoniakról beszélek), ha vesz egy kisebb (nagyobb) telket, kertet, földet, hogy ha borul a bili, akkor legalább valamennyi élelmet meg tud majd magának termelni...
Ez érték és befektetés volt a régi időkben is, de most is... az összes többi befektetést nem lehet megenni, krízist túlélni vele meg aztán lehetetlen.

Ja és készpénz mindenek felett!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html