A 10 éves futamidejű, fix kamatozású kötvények az ötödik évtől amortizálódnak, évente 10 százalékkal és a lejáratkor egyösszegű, 50 százalékos törlesztéssel. A rekord összegben meghirdetett zöldkötvényekre számottevő túljegyzés érkezett az aukció során, a kialakult átlaghozam pedig 2,8 százalékos lett.

A Hell Energy a kötvénykibocsátásból befolyt forrásból többek között töltőkapacitásait és Quality Pack alumíniumdoboz-gyárát tervezi bővíteni, a végtelenszer újrahasznosítható aludobozokba töltött termékei iránt mutatkozó egyre nagyobb igény kielégítésére. A beruházás keretében a cég egy 700 méter hosszú, 78 000 négyzetméteres új épületegyüttest tervez létrehozni, amelynek egyik végében egy új aludobozos gyártósort, a másik végében új töltősorokat tervez telepíteni, míg középen raktárak kötik majd össze a két üzemegységet. Az új kapacitások 2023-ban tervezett átadását követően a Hell Energy évente közel 3 milliárd darab alkoholmentes aludobozos termék előállítására lesz képes szikszói gyárkomplexumában - írja a cég.

Leszámolnak a PET-palackokkal

A Hell Energy működése környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontból világszinten egyedülálló. Amellett, hogy termékeinek ma már több mint 95 százaléka végtelenszer újrahasznosítható alumíniumdobozban kerül forgalomba – ami fenntarthatósági szempontból nagyságrendekkel kedvezőbb csomagolási forma a PET palackkal szemben – hulladékmentes technológiával működő gyártóüzemeit megújuló energiával működteti, ezzel magyar cégként követendő példát állítva a nagy nemzetközi üdítőital gyártóknak.

„Forrásbevonásunk volumene a tőzsdén jegyzett nemzetközi nagyvállalatok kibocsátásaihoz mérhető, így elmondhatjuk, hogy a Hell Energy új szintre lépett. Zöldkötvény keretrendszerünket a világ vezető ESG (environmental, social and governance) minősítő cége, a Sustainalytics hitelesítette, így egy független szakértői minősítés is igazolja fenntarthatósági és környezetvédelmi stratégiánkat. Az NKP eddigi legnagyobb összegű zöldkötvény kibocsátásából befolyó összeget a körforgásos gazdasághoz igazított élelmiszeripari termékek gyártására, fenntartható termelési technológiák és folyamatok finanszírozására fordítjuk.” – értékelte az ügyletet Csereklye Barnabás, a cég ügyvezetője.

A tranzakciót befektetési szolgáltatóként az Erste Bank Hungary Zrt., pénzügyi tanácsadóként a Deloitte, jogi tanácsadóként pedig az Erdős I Katona Ügyvédi Iroda támogatta.

„A kötvények iránti jelentős érdeklődés, az ezt tükröző kedvező forrásköltség, valamint az első kötvénysorozattal együtt közel 100 milliárd forintos összvolumen is azt mutatja, hogy a cégcsoport befektetői szemmel is a nemzetközi hátterű, multinacionális tőkepiaci szereplők szintjén mérhető” – mondta el Geiszbühl Mihály, az Erste Bank Hungary Zrt. Pénz- és tőkepiacok vezetője.

 

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!