Az átlagos amerikai befektető most már hitelből vásárol részvényeket és tőkeáttétellel vesz tőzsdén jegyzett alapokat, hogy részesüljön a részvénypiac szárnyalásából, ennek pedig rossz vége lehet - állítja Nikolaos Panigirtzoglu, a JPMorgan startégája a CNBC tudósítása szerint.

A stratéga felhívja a figyelmet, hogy az elmúlt negyedévben az amerikai háztartások vagyonának már 34,9 százaléka volt részvényekben, s ez magasabb érték, mint a 1025 márciusában elért rekordnak számító 34,6 százalék Ráadásul eközben a NYSE-en az úgynevezett "margin" számlák értéke az elmúlt évben folyamatosan emelkedett, s ismét a 2015 közepi és 2000 eleji csúcsok közelében tartózkodik. Ezzel a szakma rendszerint azt méri, hogy az egyéni befektetők részvényvásárlásaihoz mekkora hitelt vesznek fel - emlékeztet az összefoglaló.

Az egyéni befektetők részvény-pozicionáltsága arra utal, hogy durván felülsúlyozzák a részvényeket a portfólióikban, ez pedig az amerikai részvénypiacot nagyon sérülékennyé teszi az esetleges negatív sokkokkal szemben. Ugyanakkor az intézményi befektetők óvatosabbnak tűnnek, az indexekben felvett vételi pozícióikat másban például egyedi részvényekben felvett eladási pozíciókkal ellensúlyozzák - mondja a JPMorgan stratégája.

Eközben Robert Shiller, Nobel-díjas közgazdász arra figyelmeztetett, hogy az általa kitalált ciklikusan kiigazított P/E (CAPE) hányados alapján az amerikai részvénypiac árazása jelenleg olyan magasságokban van, amit a 2000-es internetlufi kipukkadása, illetve az 1929-es tőzsdekrach előtti időkben lehetett tapasztalni. A szakértő emlékeztetett, hogy 29-ben a csúcstól számítva rövid idő alatt 80 százalékot estek a részvényárfolyamok.

Ugyanakkor ő nem tart attól, hogy a magas árazások miatt automatikusan összeomlásnak kellene következnie, s nem csak az akkorinál jóval kedvezőbb kamatkörnyezet miatt. Szerinte van jelenleg valami a levegőben, ami az embereket részvényvásárlásra sarkallja, elképzelhető, hogy ez a Trump által tervezett adóreformok miatt van.

Bár nem kifejezetten pesszimista, Shiller nem biztatja vásárlásokra az embereket. Bár elképzelhetőnek tartja, hogy a piac szárnyalása folytatódni fog, azonban nem tartja azt mostani állapotában egészségesnek. Mint fogalmazott, inkább "túlsúlyosnak" tekinthető. Shiller szerint egyébként ha valaki vásárolni akar, akkor nem biztos, hogy az amerikai részvények tekinthetők a jó választásnak. Saját mérőszáma alapján ugyanis a 26 legnagyobb részvénypiac közül jelenleg az amerikai a leginkább túlértékelt.

A kép forrása: MTI/EPA/Javier Lizon

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!