Nagyot fordult a világ a magyar részvénypiaccal néhány hónap leforgása alatt. Gyakorlatilag nincs olyan szakértő, aki a BUX index esésére számítana, s mindezt úgy, hogy áprilisban még historikus mélypontok közelében tartózkodtak a magyar részvénypiaccal kapcsolatos várakozások. A megkérdezettek 62,5 százaléka úgy gondolta, a BUX index hat hónap múlva a jelenlegi szinteknél is magasabban lesz, s 37,5 százalék szerint stagnálás várható.

A jelenlegihez hasonlóan szélsőségesen optimista helyzet a felmérés történetében utoljára tavaly augusztusban alakult ki, előtte pedig tavaly márciusban. Ez utólag indokoltnak bizonyult, annak ellenére, hogy az ehhez hasonló hangulati felméréséket szélsőséges eredmények esetén rendszerint kontraindikátorként szokás kezelni (az áprilisi hangulati mélypont például jól megágyazott a további emelkedésnek). Ilyen mértékű, alig néhány hónap alatt történt megugrást a BUX iránti befektetői bizalomban pedig utoljára 2013 őszén lehetett tapasztalni, akkor viszont lefordulás követte az árfolyamokban a nagy bizakodást.

Kép: Napi.hu

A forint megítélése is hónapról-hónapra javul. Azóta, hogy a Brexit szavazást követő pánikban az euró-forint nem tudott tartósan kereskedési sávjának felső széle fölött megragadni, a jelek szerint bizakodással tölthette el a szakértőket. Míg júliusban még nettó 35 százalékuk arra számított, hogy a magyar deviza fél éves időtávban gyengülni fog, addig most már nettó 22 százalék szerint erősödhet. A régió legtöbb devizájától egyébként erősödést várnak a felmérésben, kivétel a horvát kuna enyhén, illetve a török líra erősen negatív megítélése.

Kép: Napi.hu

A régiós országok gazdasági helyzetének megítélésében Magyarország a második lett. A jelenlegi helyzetet a megkérdezettek 50 százaléka tartja jónak, ennél már csak a szlovák gazdaság helyzetét tartották többen jónak. A kilátásokat nézve sem állunk rosszul, nettó 30 százalék szerint javulásra van esély, itt csak a lengyelek szerepeltek jobban.

A szakértők Törökország és Horvátország kivételével mindenhol a mélyponton tartózkodó infláció emelkedésére számít féléves időtávon. Ugyanakkor a rövidebb lejáratú hozamokban nem számítanak emelkedésre, csak a hosszabb futamidők esetében, azonban itt is csak abszolút értelemben, a relatív hozamok tekintetében csökkenésre tippelnek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!