Az egyszeri tételekkel tisztított és újrabeszerzési árakkal kalkulált üzemi eredmény szintjén 64 milliárd forintos profitot érhetett el a Mol Nyrt. a Napi Gazdaság konszenzusa szerint. A nettó profit 26,1 milliárd forint lehetett. Mindez azt jelenti, hogy az egy évvel korábbiakhoz képest jelentősen kisebb profitot ért el a társaság, az üzemi eredmény azonban szinten maradt.

A Mol teljesítményét továbbra is a kutatás és kitermelés eredményessége határozhatja meg, melyet némileg visszahúzhat a negyedéves szinten romló finomítás és kiskereskedelem egység, ugyanakkor a negyedév során a gáz midstream üzletág javulást érhetett el az év utolsó három hónapjához képest. A tavalyi utolsó negyedévhez viszonyítva a számok javulást mutathatnak, a nettó profitnál elsősorban azért, mert nagyon magas volt az adófizetés az előző negyedévben.

A kutatás-termelés üzletág önmagában mintegy 70 milliárd forint profitot könyvelhetett el, ami ennek ellenére mintegy 10 százalékkal elmarad az egy évvel korábbi számoktól. Ennek oka, hogy tavaly az első negyedévben viszonylag magas olajár segítette a szegmens teljesítményét, ugyanakkor az előző negyedévhez képest ez már javulást jelenthet. A KBC viszont az előrejelzésében számol egy 8 milliárd forintos tétellel, ami pozitívan hatott a kutatás és kitermelés üzemi eredményére, ezt az INA-hoz kapcsolódó számviteli szabályváltozás okozta. Ugyanakkor a szegmensek közötti eredményben már kiszűrik ezt a tételt így az a végső eredményre nincs hatással.

Az első negyedévben minimálisan, de csökkenhetett negyedéves alapon a Mol szénhidrogéntermelése, mely éves szinten a szíriai kitermelés nélkül már jelentősebb visszaesést mutathat. A magyar és a horvát mezők esetében a kutak természetes hozamának csökkenése áll a zsugorodás mögött. A társaság prognózisa szerint 110 ezer hordó lehet az átlagos napi szénhidrogénkitermelés idén.

Hétmilliárd a finomításon

A finomításban minimális, néhány milliárd forintos eredmény lehetett az első negyedévben, a Napi kalkulációi szerint 7 milliárd forint volt ez a szám, ami tavalyi 15,5 milliárd forintos veszteséghez képest lényegesen jobb, de az előző negyedévhez viszonyítva közel 40 százalékos csökkenést jelent.

Ez egyrészt szezonálisan gyenge negyedévnek tudható be az üzemanyag kereslet szempontjából, ami mellett a régiós piacokon tapasztalt kereslet zsugorodás is nyomást jelent a divízió teljesítményére - hívják fel a KBC elemzői a figyelmet. A finomítói árrések vegyesen alakultak, a dízel árkülönbségek csökkentek negyedéves szinten, míg a benzin javult. A petrolkémiai egység vesztesége csökkenhetett, mivel a piacon a petrolkémiai termékek árrése javult az elmúlt negyedévben. Közel 7 milliárd forintos üzemi eredményt tudott elérni a Mol gáz midstream üzletága a KBC szerint, ami 44 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbitól, de 140 százalékkal jobb az előző három hónapi teljesítményhez képest.

Jobb az olcsóbb olaj

Érdekes indoklást találtunk viszont a Concorde előrejelzése mellett, amire mindenképpen érdemes lesz odafigyelni. Szerintük mivel a magas jövedelmezőségű szíriai termelés leállt, a belföldön előállított gáz 70 százaléka a szabályozotti kör alá esik, továbbá az orosz elvonási rendszer magas olajárak mellett alig hagy pótlólagos bevételt a kitermelő cégeknél, így a Mol olajár-érzékenysége jelentősen enyhült az elmúlt negyedévben. Ebből azt a látszólag szokatlan konklúziót lehet levonni a Concorde szerint, hogy a Mol számára a 110 dollár alatti olajár kedvezőbb, mint az afölötti, mivel a vállalat vélhetőleg több eredményt tud felmutatni a finomítás és marketing üzletágában, miközben a kitermelés jövedelmezősége többé- kevésbé változatlan marad. Jóllehet az első negyedéves szintekhez képest a finomítói marzsok tágultak valamelyest a második negyedév eddig eltelt időszakában, a régiós termékkeresleti viszonyok továbbra sem mutatnak érdemi javulást, ami az alacsonyabb szintű szénhidrogén-termeléssel és a veszteséges horvát földgázkereskedelemmel együtt nyomás alatt tarthatja a Mol profitabilitását az idei év első félévében.

Mindezek is figyelembe véve tehát nem lesz ugyan erős negyedéve a Molnak, viszont a társaság készpénztermelése továbbra is erős, így a jelenlegi árszintek mellett nem lehet drágának nevezni a Mol, kivéve, ha valami nagyon negatív meglepetés nem lesz a gyorsjelentésben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!