Január végén még csak 16 000 pont körül járt a BUX index, most a mutató 22 500 pont felett ingadozik. Azonban tisztán látszik, nem volt indokolatlan az áremelkedés a Budapesti Értéktőzsdén. Az elemzői várakozások ugyanis folyamatosan javultak az első félév folyamán az indexben nagy súllyal szereplő cégek eredményére vonatkozóan. Míg február elején a Bloomberg konszenzusa szerint a négy nagy társaság, a Mol, a Magyar Telekom, az OTP és a Richter összesített 2015-ös eredményét még csak 286 milliárd forintra becsülték a szakértők, addig ez az adat mostanra már 380 milliárd forint körül jár, s nem kizárt, hogy a jelentések után tovább növekszik.

Ezzel az index P/E hányadosa most 12,9 körül jár, ami egyáltalán nem nevezhető alacsonynak, ha az elmúlt 10 év 10,9-es átlagos értékét vesszük figyelembe; ugyanakkor láttunk már ennél magasabb értéket is - mondta Miró József, az Erste Befektetési Zrt. vezető piaci stratégája. A BÉT blue chipjeinek gazdálkodásában már az első negyedévben látszódott a pozitív fordulat, s ez most a jó második negyedéves eredményekkel megerősítést nyerhet.

Az OTP-nek jót tett az, hogy a devizahiteles probléma megoldódni látszik, persze a mostani negyedévre az is jótékony hatással lesz az elsőhöz képest, hogy a pénzintézet az éves bankadó összegét az első negyedévben számolja el, s így ez a tétel már nem terheli majd a számokat. Ráadásul bár a kamatmarzsok tekintetében csökkenéssel kell szembenézni, a rubel erősödése jótékony hatással lehet a számokra. A devizahitelek helyzetének rendezése nyomán ráadásul arra számítunk, hogy a banknál a következő negyedévekben a nem teljesítő hitelek aránya folyamatosan csökkenhet, s lefelé morzsolódhat a megképzett céltartalékok állománya is - tette hozzá az elemző. A piac nagyjából 36 milliárd forint körüli profitra számít a második negyedévben a banktól.

A Mol esetében a válság előtti időket idéző profittal számolnak az Erste szakértői. Az olajipari vállalatnál az első negyedév is jó számokat hozott, pedig ez szezonálisan gyengébb szokott lenni. A második negyedévben a finomítói és a petrolkémiai marzsok is jól alakulhattak, az upstream üzletágban ugyanakkor a tavalyi hasonló negyedévhez képest egy jó 20 százalékos EBITDA csökkenés látszik valószínűnek Miró szerint. Ezt ugyanakkor bőven ellensúlyozhatják a jól teljesítő üzletágak. A Portfolio.hu konszenzusa szerint az elemzők átlagosan 95 milliárd forinthoz közeli üzemi eredményt várnak az olajipari cégtől a negyedév során, ez 130 százalékkal haladhatja meg az egy évvel korábbi második negyedévben elértet.

A Magyar Telekom esetében is van esély rá, hogy megmaradnak a kedvező tendenciák, ugyanakkor a növekvő árbevétel és EBITDA szint várhatóan magasabb amortizációval párosulhat, s ez a nettó eredmény szintjén már csökkenést eredményezhet. Miró szerint bizakodásra adhat okot, hogy a régiós távközlési cégek eddig megjelent gyorsjelentései alapvetően kedvező folyamatokról árulkodtak. A Portfolio.hu konszenzusa szerint a második negyedévben az első negyedévesnél minimálisan alacsonyabb árbevételt érhetett el a csoport, működési eredménye viszont 60, EBITDA-ja 21 százalékkal lehet magasabb az első negyedévesnél. Ez számok szintjén 24,1, illetve 51,4 milliárd forintot jelent, a nettó profit valamivel 10 milliárd forint felett alakulhatott.

A Richter már közzétette számait, ebben jóval az elemzői várakozásokat meghaladó profitadatok szerepeltek. Ennek érezni is a hatását, folyamatosan érkeznek a felfelé módosított eredményvárakozások az elemzők részéről. Még akkor is, ha a harmadik negyedév már várhatóan nem hoz majd ennyire kimagaslóan jó eredményeket - mondta a szakember.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!