Már második napja kétszámjegyű veszteségeket kénytelenek elkönyvelni a görög nagybanrészvények a vasárnapi választási eredmények utóhatásaként, amelyen a megszorításellenes Sziriza nyert és alakíthatott kormányt. Most látszik beigazolódni a bankok óvatossága, hogy alig több mint egy hete a rendkívüli tőkejuttatásért (emergency liquidity assistance - ELA) folyamodtak a görög jegybankhoz.

Az FT szerint ugyanis a legnagyobb bankok - Piraneus, Alpha Bank, Eurobank és a National Bank of Greece - egyenként saját piaci kapitalizációjuk több mint ötödét vesztették el ezen a héten. Egy athéni bankár ezt egyenesen vérfürdőnek nevezte. Mint mondta: a piacok pánikolnak...próbálnak megelőzni egy esetleges banki likviditási válságot. Tudják ugyanis, hogy a válság a bankok körül alakul ki - fogalmazott az FT szerint.

A lap megjegyzi, hogy ugyanezek a bankok tavaly közel 11 milliárd eurónyi forrást vontak be kötvényeladásokkal és saját tőke emelésekkel a Dealogic adatai szerint. Philippe Bodereau, a Pimco globális pénzügyi részlegének vezetője ugyanakkor megjegyezte: a bankrészvények még  tovább eshetnek míg a kormány egyezkedik az eurózónás hitelezőkkel. Véleménye szerint jelentősen romolhat a helyzet, mielőtt javulni kezdene. Ugyanakkor arra is emlékeztetett, hogy hat hónappal korábban sok befektető az eurózónás növekedési sztorit meglovagolva görög banki kötvényekbe és részvényekbe fektetett. Márpedig ezeket a pozíciókat igen keményen fogják a tárgyalások körüli hírek érinteni, ami extrém volatilitást is eredményezhet.

A Moody's elemzői egyenesen azzal számolnak, hogy a következő pár napban a görög nagybankok ELA-ért folyamodnak a jegybankhoz. A magánszektor 164 milliárd euró körüli betétállománya december óta 7-8 milliárd euróval zuhant a hitelminősítő adatai szerint.

Az ELA, ami a kifizetési nehézségekkel küszködő bankok számára rövid távú hiteleket biztosít, lazább fedezeti követelményekkel rendelkezik, mintha az ECB-től kérnének a pénzintézetek hitelt, de magasabb kamatokat kell utánuk fizetni.

A Moody's várakozásai szerint a görög bankok ECB-től kért hitelei elérhetik a 75 milliárd eurót a hónap végén a tavaly novemberi 44,9 milliárd és 56 milliárd eurós állományhoz képest a görög jegybank adatai alapján. A bankok által felvett hitelek 2011 júniusában érték el a csúcsot több mit 100 milliárd euróval.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!