Mivel a tőzsdei cégeknek a törvényi rendelkezések szerint a féléves zárást követő három hónapon belül közzé kell tenniük gyorsjelentésüket, ezért péntek délután sorra jelentek meg a beszámolóival eddig elmaradó tőzsdei társaságok számai a Budapesti Értéktőzsde honlapján. Köztük a két "Mészáros-cég", a Konzum és az Opus is közzétette az első féléves gazdálkodásáról szóló adatokat.

Nincs nagy meglepetés

Igazán nagy meglepetést az első felében sztárrá vált két vállalat gyorsjelentése nem tartalmaz. Mint ismert, a két cégben közös, hogy hatalmas átalakuláson mentek keresztül az elmúlt egy-másfél év folyamán, sorra vásárolták fel a különböző társaságokat, miközben részvényeik árfolyama meredeken emelkedett a Budapesti Értéktőzsdén.

A Konzum-csoport a jelentés adatai szerint összesen 38 millió forintos árbevétel mellett az év első hat hónapjában 2,611 milliárd forintos adózott eredményt ért el, s ehhez jött még egyéb átfogó jövedelem címén 1,573 milliárd forint. Így a Konzum első féléves teljes átfogó jövedelme 4,185 milliárd forint lett.

Ez brutális emelkedés az egy évvel korábbi 27 millió forintot közelítő veszteséghez képest, de persze nehéz az adatokat összehasonlítani, hiszen tavaly még egy egészen más Konzum adatait láthattuk, a csoport azóta jelentősen átalakult.

Valami azért mégis?

Ugyanakkor ez a nyereség nagyságrendekkel magasabb annál, mint amit a Konzum által megszerzett cégek tavalyi beszámolói alapján sejteni lehetett volna. A két legnagyobb tétel az alábbiakból adódhatott.

A jelentés szerint a társvállalatok eredménye 2,882 milliárd forint értékben szerepel az átfogó eredménykimutatásban, ennek 95 százalékát a turisztikai szegmens "hozta". A jelentés szerint

a Hunguest Hotels Zrt.-ben 28,8 százalék részesedéssel rendelkezik a Konzum Nyrt, konszolidációba történő bevonására 2017. január 1-jén került sor. A megszerzéshez kapcsolódó badwill 2 496 014 ezer forint, a 2016. évre jóváhagyott osztalék miatti korrekció 182 672 ezer forint, míg a tárgyidőszaki eredmény KONZUM csoportra jutó része 80 622 ezer forint.

A badwillt a számvitelben akkor szokás alkalmazni, ha a vásárló cég a sajáttőke-érték alatt vesz meg egy másik vállalkozást. A saját tőke és a vételár különbségét ilyenkor azonnal bevételként kell elkönyvelni. Ez arra enged következtetni, hogy a csoport nagy nyereségének egyik forrása az lehetett, hogy a Hunguest Hotels részesdést mélyen könyv szerinti érték alatt sikerült megvenni.

És az Opus?

A másik jelentős tétel az Opus-részvényeken az első félévben elért árfolyamnyereség, ebből 1,573 milliárd forint átfogó jövedelem származott. Az Opus-csoport profitabilitása is jelentősen javult az egy évvel korábbihoz képest. A konszolidált profit az első hat hónapban 2,093 milliárd forintra ugrott az egy évvel korábbi 767 millió forintos veszteségről.

A nyereség növekedésében nagy szerepet játszott az üzemi eredmény 773 millió forintos veszteségről 1,288 milliárd forintra javulása, valamint az, hogy a pénzügyi műveletek eredménye a tavalyi 64 millió forintos veszteségről 810 millió forint nyereségre javult. Előbbinél érdemes megjegyezni, az aktivált saját teljesítmények értékének 628 millió forintos emelkedése a jelentés szerint a Wamsler SE készletgazdálkodásából ered.

Megjegyzendő még, hogy a céltartalékok összege is mintegy 525 millió forinttal csökkent tavalyihoz képest.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!