A Goldman Sachs elemzői szerint ha folytatódik az idei évben eddig tapasztalt trend, akkor az amerikai cégek soha nem látott összeget, összesen ezermilliárd dollárt költhetnek majd el 2018-ban saját részvényeik visszavásárlására. Ez hatalmas szám, 46 százalékkal haladná meg a tavalyi évben ilyen célokra fordított összeget, de több, mint amit az utolsó rekordévben, 2007-ben költöttek el erre az amerikai cégek.

A befektetési bank adatai szerint július végéig az amerikai értékpapír-piaci felügyelet (SEC) eddig összesen 754 milliárd dollárnyi sajátrészvény-vásárlásra adott engedélyt idén.

Kedvező adóváltozások

A Goldman vezető amerikai befektetési stratégája, David Kostin szerint erre mindenképpen figyelni kell, ugyanis a cégek sajátrészvény-vásárlásai voltak eddig a legfontosabb forrásai az amerikai részvények iránt megnyilvánuló keresletnek. A többi, a részvénypiacon aktív befektetői csoport, például a háztartások, a befektetési alapok és a nyugdíjalapok eddig nettó eladók voltak - tette hozzá a szakértő.

Kostin szerint a sajátrészvény-vásárlások felfutásában az egyik meghatározó tényező az amerikai adórendszerben életbe léptetett változások voltak, például a vállalati adókulcs csökkentése, illetve a külföldön megtermelt nyereség hazavitelének támogatása. Nem elhanyagolható persze emellett az sem, hogy jelenleg nagyon jó az amerikai cégek készpénztermelő képessége - írja a Financial Times. A stratéga szerint ráadásul augusztus az egyik legnépszerűbb hónap a cégek körében a sajátrészvény-vásárlásokra.

Ugyanakkor Mark Hulbert, a Hulbert Financial Digest szakértője egy új tanulmányra hívja fel a figyelmet. Ennek megállapításai szerint önmagában az, hogy egy adott cég sajátrészvény-vásárlás mellett dönt, nem garantálja azt, hogy részvényei jobban fognak teljesíteni a piac egészénél.

Átvették az osztalék szerepét a sajátrészvény-vásárlások

Bár az elemzés szerint az 1980-as, 1990-es években megfigyelhető volt, hogy a sajátrészvény-vásárlások bejelentését követően az adott részvények jobban szerepeltek, azonban mára ez már nem így van. A tanulmány szerint ennek fő oka, hogy az elmúlt két évtizedben teljesen megváltozott a sajátrészvény-vásárlások szerepe az amerikai vállalatoknál. Korábban ugyanis egy menedzsment rendszerint akkor döntött e mellett, ha maga is alulértékeltnek vélte az adott tőzsdei árfolyamokon saját cége részvényeit.

Azonban mostanra ezt az eszközt rendszerint arra használják a cégek, hogy a részvényeseknek juttassanak vissza pénzt a cég felesleges készpénzállományából. Tehát az ilyen típusú akciók átvették az osztalék szerepét. A menedzsmentek Hulbert szerint azért választják ezt formát, mert későbbiekben, ha egy extra osztalék után a kifizetés mértéke csökkenne, az negatív piaci reakciókat vonna maga után. A sajátrészvény-vásárlások után ilyen viszont nem várható. A hivatkozott tanulmány szerint egy-egy cég esetében 12-szer valószínűbb hogy ilyen akcióba kezd, ha felesleges készpénzállománnyal rendelkezik, mint ha részvényei alulértékeltek.

Mivel az egyedi részvények esetében a sajátrészvény-vásárlások nem tettek hozzá az adott részvény teljesítményéhez, ezért vélhetően a piac egészére nézve sem jelentenek különösebben jó hírt (persze rosszat sem) a mostani, rekordösszegű visszavásárlások - véli Hulbert.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!