Az Egyesült Államok és Kína képviselői elkezdték lefektetni annak a megállapodásnak az alapjait, amely kezelni tudná a legkellemetlenebb kérdéseket a két ország között dúló kereskedelmi háborúban - értesült a Reuters a tárgyalásokhoz közelálló forrásokból.

A héten tartanak a két ország képviselői újabb tárgyalási fordulót Wasghingtonban, a hét elején szakértői szintű egyeztetések voltak, csütörtökön és pénteken viszont már magasabb rangú kormányzati tisztségviselők találkoznak. A hírügynökség összefoglalója szerint a felek még mindig nagyon távol állnak attól, hogy igazi áttörést érjenek el azokban az elvárásokban, amelyeket a Trump kormányzat fogalmazott meg Kínával és a kínai gazdaság szerkezetével kapcsolatban.

Azonban források szerint a most történt előrelépés tekinthető leginkább olyan fejleménynek, amely alapján megvan az esélye annak, hogy átfogó megállapodás szülessen március elseje előtt, amelyet Trump és Hszi Csin-ping kínai elnök még december elején kötött ki határidőként egy ilyen megegyezésre.

A két fél tárgyalói hat egyetértési megállapodás kidolgozására készülnek a források szerint olyan strukturális kérdésekben, mint az erőltetett technológiai transzfer és kiberbűnözés, a szellemi tulajdonjogokat érintő kérdések, a szolgáltatások, a devizaárfolyamok, a mezőgazdasági termékek és a korlátozások nélküli kereskedelem. A múlt héten Pekingben tartott tárgyalási fordulón a felek már szövegtervezeteket cseréltek és különböző lehetséges kötelezettségvállalásokra dolgoztak ki változatokat. A múlt heti tárgyalások végül már annyira egy normális kereskedelmi tárgyalás formáját öltötték, hogy az amerikai fél képviselőinek egy jó része azt fontolgatta, hogy a hét végére is Pekingben marad folytatni az egyezségek lehetséges szövegének kidolgozását. Végül inkább mégis Washingtonban tették ezt - nyilatkozták hírügynökség forrásai.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!