Nem csak világszerte, de Európában is az elmúlt évek egyik legkeresettebb befektetési termékévé váltak az úgynevezett tőzsdén jegyzett alapok. Az úgynevezett ETF-ek növekvő szerepét jól mutatja, hogy az amerikai tőzsdéken tavaly a 10 legnagyobb forgalmú értékpapírból hét már ETF volt, nem pedig részvény.

Az ETF-ek olyan befektetési alapok, amelyek portfólióikban tarthatnak részvényeket, kötvényeket, árupiaci termékeket, olajat, nemesfémeket és devizákat vagy más eszközöket, s értékpapírjaikkal a részvényekhez hasonló módon kereskednek a tőzsdéken, köztük a legnagyobbakon is, mint a londoni, a frankfurti vagy a New York-i tőzsde.

Ezek az alapok portfólióik kialakításánál rendszerint egy-egy indexet, valamilyen befektetési eszközökből álló kosarat követnek. Így például egy az FTSE 100-as, vagy az S&P 500-as indexet követő ETF részvényének megvásárlásával a befektető egy teljes piac részvénypiac teljesítményéből részesülhet. Más, nem csak részvényeket követő alapokkal pedig a befektető lehetőséget kap arra, hogy alacsony költségek mellett  a befektetési lehetőségek egy jóval szélesebb körét lefedje.

Az ETF-ek népszerűsége nem véletlen. Nagyon alacsony költségek mellett biztosítja ugyanis a befektetőknek azt, hogy megfelelően diverzifikálják portfólióikat, mindezt úgy, hogy a befektetésük likviditása is magas marad. Ez azt jelenti, hogy ha valaki be, vagy ki akar szállni, azt bármikor megteheti jelentősebb költségek nélkül.

Mivel ezek az alapok rendszerint egy-egy indexet követnek, ezért kezelőiknek nem kell arra időt és energiát fordítaniuk, hogy kiválogassák a portfólióba kerülő részvényeket, vagy más eszközöket s pont emiatt jóval olcsóbban tudnak működni, mint a hagyományos befektetési alapok. Azt már említeni se kell, hogy az ETF-ek megvásárlása jóval olcsóbb, mint ha az összes általuk birtokolt eszközt külön-külön kellene a befektetőnek megvennie.

A DEGIRO holland brókercég felismerte ennek előnyeit, s hogy ki tudja elégíteni a befektetők növekvő érdeklődését, összesen 700 különböző ETF kereskedését tette lehetővé ügyfelei számára, jutalék nélkül, kereskedési rendszerén keresztül. A DEGIRO ügyfelei így most a tőzsdén jegyzett alapok széles skálájából választhatnak, olyan kibocsátók ETF-jeihez férnek hozzá, mint a BlackRock, a LYXOR, az SPDR vagy a Vanguard.

Az amszterdami központú DEGIRO 2013-tól kezdte meg a lakossági ügyfelek kiszolgálását, szolgáltatásai a magyar befektetők számára 2014-től váltak elérhetővé. Nagy előnye a többi brókercéggel szemben, hogy korábban nem látott alacsony díjakat képes kínálni a lakossági ügyfelek részére is. A brókercégek jelentős része az átlagos lakossági ügyfeleknek egységes, rendszerint magas díjakat számít fel, s bevételeit további szolgáltatásokkal - mint portfóliókezelés és tanácsadás - növeli, a DEGIRO más utat választott. Nem kínál extra szolgáltatásokat, s saját kereskedési rendszerét kínálja ügyfeleinek. Mivel költségeit így alacsonyan tudja tartani, így lehetővé válik számára, hogy az ügyfeleknek is szignifikánsan alacsonyabb díjakat számítson fel.

A cég egyedi megközelítése eddig sikeresnek bizonyult. Mind a 18 országban, ahol jelen van sikerült növekedést elérnie az elmúlt években.Az elmúlt egy évben a DEGIRO kereskedési rendszeren keresztül már 38 milliárd eurónyi forgalmat bonyolított, s ezzel Európa 10 legnagyobb forgalmú brókercége közé küzdötte fel magát.

A cikk megjelenését a DEGIRO támogatta.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!