A keddi nagy esést némi pozitív kiigazítás követte a legtöbb piacon - csak London maradt le, mert lehúzták a biztosítótársaságok, egyikük profitfigyelmeztetése miatt -, de az elemzők továbbra is sok ingadozást jósolnak a belátható jövőre.

A második negyedévi beszámolási szezont a vártnál jobb eredményekkel indította a keddi tőzsdezárás után az amerikai Alcoa alumíniumipari vállalat. A New York-i tőzsdemutatókat ezen kívül támogatta a jelzálogkölcsön-igénylések múlt heti ütemes szaporodásáról szerdán érkezett adat is. Ott a befektetők bíznak benne, hogy a központi jegybankrendszer (Fed) csak akkor kezd kamatemelésbe, várhatóan jövőre, amikor a gazdaság már a Fed segítsége nélkül is képes "eltartani" a tőzsdéket.

Ennek hatása azonban a tengeren innen alig érződik, mert az euróövezeti gazdasági adatok kiábrándítók, és az utóbbi hetekben kiadott vállalati profitfigyelmeztetések csak 5-6 százalékos átlagos éves összehasonlítású eredménynövekedést valószínűsítenek részvényenként, a JP Morgan szerdai összesítése szerint. Ez elmarad az amerikai cégektől várt 6,2 százalékos növekedéstől.

Az erős euró és a gyengülő kínai inflációról szerdán megjelent adat arra vall, hogy a közeljövőben az euróövezeti export húzóerejére sem lehet különösebben számítani. A befektetők bíznak az Európai Központi Bank (ECB) támogatásában, de a júniusban megígért új pénzeső csak szeptemberben kezdődik.

A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 0,30 százalékos romlással 6718,04 ponton zárt, 0,46 százalékkal alacsonyabban, mint a múlt év végén.

A frankfurti DAX-30 0,36 százalékos többlettel 9808,20 ponton végzett, 2,68 százalékkal az év végi értéke fölött.

Párizsban a CAC-40 0,40 százalékkal 4359,84 pontra erősödött, 1,49 százalékkal meghaladva az év végi értékét.

A milánói FTSE MIB-40 0,89 százalékot, a madridi IBEX-35 0,54 százalékot nyert, az athéni ASE tőzsdemutató 1,70 százalékot vesztett.

Varsóban a WIG20 0,74 százalékkal 2343,39 pontra fogyott, a Mol 5,56 százalékkal 152,05 zlotyra zuhant.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!