Meglehetősen sok oka lehet a befektetőknek az aggodalomra az amerikai részvénypiaccal kapcsolatban - véli Robert Prechter Jr. az Elliott Wave International elnöke friss publikációjában. Szerinte a húsz legfontosabb hangulati indikátor közül februárban 16, márciusban pedig már az összes szélsőséges optimizmust mutatott a befektetők körében a részvényekkel kapcsolatban. Ez az ellentét analízisben hívők szerint mindenképpen rossz jel a piac további, várható teljesítménye szempontjából, s Prechter szerint most olyan helyzet alakult ki a befektetői hangulatban, mint utoljára 2007-ben, illetve 2000-ben, amikor az S&P 500 as index a mostanival megegyező magasságban tartózkodott.

Prechter szerint a kedvezőtlen jelzést küldő mérőszámok között van a New York Stock Exchange-en, az úgynevezett intraday tick év eleje óta mutatott alakulása (technikai mérőszám, azt jelzi, a részvények mekkora hányada zárta a kereskedést úgy, hogy az utolsó árváltozás felfelé történt), a Credit Suisse Félelem Barométere, az amerikai aktív alapkezelők (NAAIM) kitettsége, a NYSE ügyfélszámláin elérhető készpénz mennyisége. De szélsőséges tartományban tartózkodik a Bank of America Merrill Lynch Bull/Bear indexe is, a Nasdaq hírlevélírói által javasolt pozicionáltság és az Investors Intelligence által szemlézett tanácsadók által javasolt kitettség is.

A VIX index is szokatlan nyugalomról árulkodik. Az S&P 500-as index opciós jegyzéseiből számolt mutató, amely azt jelzi, a befektetők milyen volatilitásra számítanak az indextől a jövőben, olyan régóta tartózkodik a 15 pontos szint alatt, mint utoljára 2007-ben.

Tavaly negyedik negyedévben a Goldman Sachs szerint a hedge fundok átlagos részvénykitettsége elérte az 52 százalékos szintet, ilyen magas számra a felmérés történetében utoljára szintén csak 2007-ben, közvetlenül a nagy részvénypiaci lejtmenetet megelőzően volt példa.

Óvatosságra int a befektetési alapok alacsony készpénzhányada, valamint a bennfentes eladások vételekhez mért magas aránya miatt is. Mint megjegyzi, a hangulati indikátorok önmagukban nem alkalmasak arra, hogy egy emelkedés végét pontosan jelezzék, azonban kiváló képet adnak a piac mélyén zajló folyamatokról, s ez a kép szerinte most a magas árak ellenére igencsak törékeny.

S&P 500 alapú CFD
Kép: Alfatrader

Robert Prechter a tőzsdei befektetők körében nem éppen optimizmusáról híres. Bár hírnevet akkor szerzett, amikor néhány héttel korábban megjósolta az 1987-es tőzsdekrachot, s a 2007-2008-as medvepiacot és összeomlást is, azonban a 90-es években a nagy tőzsdei hossz idején folyamatosan pesszimista állásponton volt a piaccal kapcsolatban, mindezt akkor, amikor az S&P 500-as index többszörösére növelte értékét. Igaz, a 2008-as tőzsdei összeomlást követően 2009 márciusában néhány nappal a bikapiac kezdete előtt agresszívan optimista véleményt fogalmazott meg a részvénypiac középtávú kilátásaival kapcsolatban.

 

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!