Teljesen elfelejtették a befektetők, mennyi bosszúságot okoztak nekik tíz évvel ezelőtt, 2008 végén és 2009 első hónapjaiban az ingatlanalapok. Tavaly ez volt az egyik legnépszerűbb befektetési forma, a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) adatai és lapunk számításai szerint az év végéig mintegy 415 milliárd forintnyi friss megtakarítás került ezekbe a konstrukciókba. Az alapok vagyona így az év végére átléphette az 1500 milliárd forintos lélektani határt is.

Ráadásul a befektetési alapokon belül az ingatlanalapok a hozamaik alapján is a jobbak közé kerültek 2018-ban. Ez egyébként azért is szép teljesítmény, mert a befektetési alapok mindössze hatoda zárta pluszban a tavalyi évet. A toplista abszolút első helyére a Biggeorge 4. ingatlanfejlesztő alap került, amely több mint 40 százalékos árfolyamnyereséggel fejezte be az esztendőt. Ez az alap egyébként nem tipikusan a kisbefektetők számára létrehozott konstrukciónak számít, hiszen a kockázati besorolása a legmagasabbak között van, emellett a befektetési jegyek vételi és eladási jutaléka is magas, minimum 10 ezer forint a kiemelt befektetői információkat tartalmazó dokumentum (KIID) szerint. A 11 éve indult alapnak egyénként nem volt minden éve olyan sikeres, mint a tavalyi, az indulása óta elért átlagos hozam évente mindössze 2,5 százalék körül van.

A legjobban teljesítő ingatlanalapokkal két számjegyű hozamot lehetett elérni

A legjobban teljesítő befektetési alapok közé bekerült tavaly a Raiffeisen Ingatlanalap is. Ennek az alapnak többféle sorozata van, létezik belőle dollárban és euróban jegyzett is, a forintos sorozatok között pedig van olyan, amelyik védelmet nyújt a devizakockázatokkal szemben, és olyan is, amelyik követi a devizamozgásokat. Az ingatlanok bérleti díját ugyanis sokszor euróban adják meg, illetve fizetik ki, ezért a devizaárfolyamok mozgása is hatással lehet az alapok hozamára. A Raiffeisen ingatlanalapjának a sorozatai mindenesetre tavaly 11-14,4 százalék között szedtek magukra. Ebben a kiváló teljesítményben fontos szerepet játszott, hogy az alapban magas az ingatlanok aránya, tavaly az első félév végén a nettó eszközértékre vetítve meghaladta a 90 százalékot.

Ingatlanalapok hozama 2018-ban
AlapHozam (%)
Biggeorge 4. Ingatlanfejlesztő Alap41,00
Raiffeisen Ingatlan A sorozat11,70
Duna House Magyar Lakás Ingatlanalap10,69
Európa Ingatlan7,37
OTP PRIME Alap4,95
OTP Ingatlan2,96
Erste Ingatlan2,37
MPT Ingalan, A sorozat2,16
Forrás: Bamosz

Nem sokkal maradt le teljesítményben a Raiffeisentől a Duna House magyar lakás ingatlanalapja sem. Ennek a konstrukciónak az a különlegessége, hogy míg a nagy ingatlanalapok többsége általában irodaházakba, kereskedelmi vagy logisztikai ingatlanokba fektet, a Duna House alapkezelője, az Impact lakóingatlanokat vásárol. Ezekkel tavaly 10,7 százalékot nyerhettek a befektetők. A jól teljesítő alapok között ott volt még az Európa ingatlanalap is 7,4 százalékos, és az OTP Prime is csaknem 5 százalékos hozamával.

A lakosság igazi kedvencei, a legnagyobb ingatlanalapok ennél szerényebb árfolyam-növekedéssel fejezték be az óévet. A legnagyobb hazai befektetési alap, az Erste ingatlanalap vagyona már az 521 milliárd forintot is meghaladja, csak tavaly decemberben nem egészen 42 milliárd forintnyi friss pénz került bele. Ez az alap azonban csak mérsékelt kockázatot vállal a kisebbekhez képest, a vagyona mindössze 45 százaléka van ingatlanokban. Márpedig érdemi hozamot az alapkezelők csak az ingatlanokon képesek elérni, a likvid eszközök például a bankbetétek vagy a rövid állampapírok hozama ugyanis nulla körül van. Ennek megfelelően a viszonylag kevés ingatlant tartó alapok hozama is alacsonyabb, az Erste nagy alapjának az árfolyam-emelkedése tavaly nem érte el a 2,4 százalékot sem, amivel ugyan a befektetési alapok piacán viszonylag jónak számított, de ez még az inflációval sem vette fel a versenyt.

Az OTP ingatlanalap vagyona is meghaladja már a 400 milliárd forintot. Ennek a konstrukciónak a hozama valamivel magasabb lett, 3 százalék körül volt tavaly. Az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő viszont magasabb kockázatot vállal, az ingatlanok aránya meghaladja az 50 százalékot. Gigantikusra hízott tavaly a Takarék csoporthoz tartozó Diófa Alapkezelő MPT Ingatlanalapja is, a lakossági és az intézményi sorozatok összvagyona már 210 milliárd forint fölött van. A lakossági sorozat hozama azonban csupán 2,16 százalékos lett az év végére, igaz, ebben az alapban is csupán 45 százalék körül van a közvetlen ingatlanbefektetések aránya.

Az alapok kockázata az idén egyébként nőhet, ha a vagyonkezelők elkezdenek részvényekbe befektetni. A vonatkozó kormányrendelet egyébként végül csak a szabályozott ingatlanbefektetési társaságok részvényeit vette fel az ingatlanalapok által vásárolható likvid eszközök listájára.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!