A Napi Gazdaság által rendszeresen követett hangulati felmérések közül végre a legfontosabb is elérte a szélsőséges, piaci mélypontokra jellemző pesszimista szélsőséget. A profi tőkepiaci hírlevélírók körében olyan magasra emelkedett a részvényeladást javaslók aránya a részvényvásárlásra buzdítókhoz képest, ami lokális részvénypiaci minimumokon szokott kialakulni. A felmérésben 45,2 százalékosra emelkedett a további áresést vizionálók aránya, míg a a részvényvételt javasló optimistáké 34,4 százalékra csökkent. Ezzel a bull/bear arány 0,76-ra csökkent, amely már a szakirodalom szerint vásárlási zónának leírt 0,8 százalékos küszöbérték alatt található adat. Emlékezetes, hogy 2010 augusztus végén, közvetlenül egy 9 hónapig tartó áremelkedés előtt járt utoljára ilyen mélységben a mutató.

 


A bikák és a medvék arányának különbsége a bull-bear spread -10,8-as értéket vett fel, ami szintén lokális mélypontokra jellemző érték. A mostani adatok olyan pesszimista hangulati szélsőséget értek el, ahonnan az esetek többségében eddig jelentős emelkedés tudott elindulni, még medvepiacokon is viszonylag erőteljes medvepiaci rallyt tudott eredményezni az ilyen szélsőséges hangulat. Egyedül 2008 őszén volt rá példa, hogy viszonylag rövid idejűnek és lélegzetűnek bizonyult az innen következő emelkedés a Wall Street-en, igaz, akkor az árak rövid felpattanást követő további eséséhez a Lehman Brothers csődjére is szükség volt.


A már a keddi részvénypiaci fordulatot követően készült másik felmérés, amelyet az amerikai kisbefektetői szövetség, az AAII készít már a hangulat enyhe javulásáról tanúskodott. A válaszadók 35,2 százaléka várt hat hónapos távlatban emelkedést a vezető indexekben, ez 2,7 százalékponttal magasabb az egy héttel korábbi értéknél, 45,7 százalékuk szerint viszont áresés várható, ez 1,1 százalékpontos csökkenést jelent. A bull/bear arány a felmérésben 0,77, 4 hetes átlaga 0,68, mindkettő elég alacsony értéknek tekinthető.


A VIX index, miután hétfőn 45 pont fölé lőtt ki lefelé vette útját, tegnapra már 38 pont alá csökkent. A 45-50 pont körüli értékek többéves távlatban is olyan pontot jelöltek ki a piacon, ahonnan a kedélyek megnyugodtak és emelkedésnek tudtak indulni a vezető indexek. Ez alól kivételt ugyancsak a 2008-as krach jelentett, amikor is ennél jóval magasabbra jutott a "félelem" index. A kiegyensúlyozott emelkedés megindulásához változatlanul a 30 pontnál kiépített támasz szint törésére lenne szükség a mutatóban.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!