A piacok emelkedésével párhuzamosan egyre optimistábbá váltak a befektetők a világgazdaság növekedési kilátásaival kapcsolatban az elmúlt egy hónapban - derül ki a Bank of America Merrill Lynch alapkezelői felméréséből, amelyben 278, összesen 796 milliárd dollár befektetéséért felelős szakembert kérdeztek meg. A válaszadók immár 28 százaléka véli úgy, hogy a globális gazdaság a következő 12 hónap során bővülni fog, ez jelentős emelkedést jelent a februári felmérésben szereplő 11 százalékhoz képest, januárban még a szereplők többsége recesszióra számított.

A gazdasági növekedéssel kapcsolatos bizalom növekedését a vállalati profitokkal kapcsolatos várakozások javulása kísérte. Immár  6 százalék véli úgy, hogy a vállalati profitok világszinten nőni fognak, egy hónapja még nettó 11 százalék profitcsökkenést jósolt.

Nem lesz több QE?

Eközben igencsak alábbhagytak a további monetáris lazításra irányuló várakozások: 36 százalékról 47 százalékra nőtt azok aránya, akik szerint az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed nem fog újabb kvantitatív lazítási programot kezdeményezni, s 39 százalék szerint az ECB sem fog további kvantitatív lazítást kezdeményezni. Ugyanakkor az inflációs veszélyre egyre többen számítanak, a válaszadók 13 százaléka szerint a pénzromlás üteme növekedhet a következő egy évben. Februárban 16 százalék annak csökkenését tartotta valószínűnek.

Az inflációs várakozások megugrása a központi bankok deflációellenes küzdelmének sikereként fogható fel. A kockázati étvágy növekszik, a hedge fundok aktívabbá váltak, azonban még mindig maradt pénz a partvonalon, ami befektetésre vár - kommentálta a felmérés eredményeit Michael Hartnett, a BofA Merrill Lynch Global Research stratégája. Jelenleg az európai növekedésbe vetett bizalom visszatérésének vagyunk szemtanúi az európai adósságválsággal kapcsolatos aggodalmak enyhülésével párhuzamosan - mondta Gary Baker, a társaság vezető európai részvénystratégája.

Fordul a hangulat, előnyben a fejlett piacok

Az európai, amerikai és japán növekedési kilátások javulásával párhuzamosan kezdenek kiszeretni a befektetők a feltörekvő piacokból, sőt van, aki kifejezetten pesszimista lett ezekkel kapcsolatban. A piacokat fenyegető elsődleges veszélyként már csak a válaszadók 38 százaléka említette az európai adósságválságot a februári 59 százalék után, s már csak 7 százalék véli úgy, hogy az európai cégek nyeresége csökkenni fog. Egy hónapja még 39 százalékuk tartott ettől. A megkérdezettek nettó 29 százaléka vár erősödést 12 hónapos távlatban az amerikai gazdaságban, korábban még csak 15 százalék volt ez az arány.

Bár a feltörekvő piacok még mindig a legkedveltebb befektetési terepnek számítanak, a kínai gazdaság növekedésével kapcsolatos aggodalmak kezdenek elharapózni. 2 százalékról nettó 9 százalékra hízott azok aránya, akik szerint az ázsiai ország gazdasága egyéves időtávban gyengülhet.

Már nem utálják a bankokat

Egyre népszerűbbek a bankok és egyéb pénzügyi szolgáltató vállalatok részvényei: 11 százalékponttal, 14 százalékra csökkent a szektort alulsúlyozó portfóliómenedzserek aránya a felmérésben. Az európai bankszektort tekintve még látványosabb a javulás. Januárban még 50 százalék alulsúlyozta a régió bankszektorát portfólióban a benchmarkjához képest, mostanra 7 százalékosra olvadt ez az arány. A legkedveltebb szektor márciusban is a technológiai volt a profik körében.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!