Öt és féléves mélypontra süllyedt a napokban a VIX index értéke, jelezvén, hogy a befektetők egyre optimistábban tekintenek a részvénypiac várható kilátásai elébe. Az index elvileg azt méri, hogy az S&P 500-as indexre kötött opciók alapján mekkora volatilitást várnak a vezető indextől a befektetők a jövőben. Az index olyan időszakokban jellemzően emelkedik, amikor a piaci szereplők részéről megindul a menedékek keresése egy várható piaci áresés ellen.

Annak ellenére, hogy a piac folyamatosan a lanyha gazdasági növekedés, az amerikai költségvetési problémák és az európia adósságválság között vergődött, az elmúlt évben a VIX index értéke egyre lejjebb és lejjebb süllyedt - emlékeztet a Financial Times. A lap szerint az alapkezelők és stratégák az alacsony VIX értékekben azt látják tükröződni, hogy a jegybankok minden eszközzel meggátolják a nagyobb eséseket a pénzpiacokon, s ez fokozatosan csökkenti az esések iránti védelmet a piacon. Ráadásul egyre több az arra utaló jel, hogy a befektetők megváltoztatták bunker mentalitásukat, s a biztonságot jelentő kötvényekkel szemben egyre inkább a részvények felé fordulnak, tovább növelte az optimizmust - írja a lap.

Már nem hat a világvége

A piaci szereplők egyre immunisabbá válnak a világvége forgatókönyvekkel szemben - mondta Jim Paulsen, a Wells Capital Management vezető befektetési stratégája. A VIX alacsony értékei nem az egyedüli jelei annak, hogy megnyugodtak a kedélyek. Az európai részvényindexre, az Eurostoxx-ra számolt Vstoxx és a devizapiacokat jellemző Cvix index is 2007-es mélypotja közelében tartózkodik. Az alacsony igény az esés elleni védelemmel szemben jól mutatja, mennyire erősek a globális részvénypiacok - tette hozzá. S valóban, az MSCI World Index 13 százaléknál is nagyobb mértékben növekedett tavaly, az a legjobb teljesítmény a 2009-es nagy rally óta.

Az alacsonyabb makrokockázatok jelentősen hozzájárultak a piacok elmúlt fél évben tapasztalt emelkedéséhez - mondta William Davies, a Threadneedle, brit alapkezelő szakértője. Az eurózóna nem akar felrobbanni, a kínai gazdasági növekedés a jelek szerint már fordul a mélypontról, s egyelőre az amerikai költségvetési szakadékot is elkerültük - tette hozzá.

Aggasztóan jó a hangulat

Ugyanakkor vannak, akik szerint aggasztó jel a szokatlanul nagy nyugalom a piacon, tekintve, hogy a nagyobb problémák közül sem az amerikai adósságplafon, sem az európai adósságválság kérdése nincs megoldva. Olyan periódust élünk, amikor mindenki tisztában van a piacot fenyegető veszélyekkel, de úgy gondolják, hogy ez addig nem jelentkezik, amik az amerikai törvényhozásban nem közeleg a következő határidő a költségvetési szakadék megoldásával kapcsolatban.

Erre utalhat, hogy a VIX index határidős jegyzései alapján a szereplők a jelenlegi 13 pont közeli szint helyett fél éven belül 20 pont feletti értékeket várnak. Pam Finelli, a Deutsche Bank szakértője szerint könnyen elképzelhető, hogy ha igazán rossz hír érkezik a piacra, a VIX értéke rövid idő alatt meg is duplázódhat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!