Itt a jó hír - véget ért a félelem kora

A globális részvénypiacokon eluralkodott jó hangulat jeleként öt és féléves mélypontra süllyedt a félelem indexnek is nevezett VIX index értéke.
NAPI, 2013. január 10. csütörtök, 12:09
Fotó: Napi.hu

Öt és féléves mélypontra süllyedt a napokban a VIX index értéke, jelezvén, hogy a befektetők egyre optimistábban tekintenek a részvénypiac várható kilátásai elébe. Az index elvileg azt méri, hogy az S&P 500-as indexre kötött opciók alapján mekkora volatilitást várnak a vezető indextől a befektetők a jövőben. Az index olyan időszakokban jellemzően emelkedik, amikor a piaci szereplők részéről megindul a menedékek keresése egy várható piaci áresés ellen.

Annak ellenére, hogy a piac folyamatosan a lanyha gazdasági növekedés, az amerikai költségvetési problémák és az európia adósságválság között vergődött, az elmúlt évben a VIX index értéke egyre lejjebb és lejjebb süllyedt - emlékeztet a Financial Times. A lap szerint az alapkezelők és stratégák az alacsony VIX értékekben azt látják tükröződni, hogy a jegybankok minden eszközzel meggátolják a nagyobb eséseket a pénzpiacokon, s ez fokozatosan csökkenti az esések iránti védelmet a piacon. Ráadásul egyre több az arra utaló jel, hogy a befektetők megváltoztatták bunker mentalitásukat, s a biztonságot jelentő kötvényekkel szemben egyre inkább a részvények felé fordulnak, tovább növelte az optimizmust - írja a lap.

Már nem hat a világvége

A piaci szereplők egyre immunisabbá válnak a világvége forgatókönyvekkel szemben - mondta Jim Paulsen, a Wells Capital Management vezető befektetési stratégája. A VIX alacsony értékei nem az egyedüli jelei annak, hogy megnyugodtak a kedélyek. Az európai részvényindexre, az Eurostoxx-ra számolt Vstoxx és a devizapiacokat jellemző Cvix index is 2007-es mélypotja közelében tartózkodik. Az alacsony igény az esés elleni védelemmel szemben jól mutatja, mennyire erősek a globális részvénypiacok - tette hozzá. S valóban, az MSCI World Index 13 százaléknál is nagyobb mértékben növekedett tavaly, az a legjobb teljesítmény a 2009-es nagy rally óta.

Az alacsonyabb makrokockázatok jelentősen hozzájárultak a piacok elmúlt fél évben tapasztalt emelkedéséhez - mondta William Davies, a Threadneedle, brit alapkezelő szakértője. Az eurózóna nem akar felrobbanni, a kínai gazdasági növekedés a jelek szerint már fordul a mélypontról, s egyelőre az amerikai költségvetési szakadékot is elkerültük - tette hozzá.

Aggasztóan jó a hangulat

Ugyanakkor vannak, akik szerint aggasztó jel a szokatlanul nagy nyugalom a piacon, tekintve, hogy a nagyobb problémák közül sem az amerikai adósságplafon, sem az európai adósságválság kérdése nincs megoldva. Olyan periódust élünk, amikor mindenki tisztában van a piacot fenyegető veszélyekkel, de úgy gondolják, hogy ez addig nem jelentkezik, amik az amerikai törvényhozásban nem közeleg a következő határidő a költségvetési szakadék megoldásával kapcsolatban.

Erre utalhat, hogy a VIX index határidős jegyzései alapján a szereplők a jelenlegi 13 pont közeli szint helyett fél éven belül 20 pont feletti értékeket várnak. Pam Finelli, a Deutsche Bank szakértője szerint könnyen elképzelhető, hogy ha igazán rossz hír érkezik a piacra, a VIX értéke rövid idő alatt meg is duplázódhat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tarTosPista, 2013.01.10 14:23

Én is félre értelmeztem a címet. Én azt hittem, hogy már nem birka a nép. Pedig még ma is igazolták, mennyire az. Mert azt hiszik, ha félnek, akkor nem éri hátrány őket. Pedig de. Csak nem értik meg. Ezekből él az állam, ezekből él a multi. Minden adóterhet lenyel mert fél, és minden alacsony fizetést elfogad mert fél. Ez tartja egyben a kizsákmányolókat. Na, ha mégis háború lesz az előrejelzések szerint, akkor az nem lenne baj, ha az ilyenek vesznének oda. Ha több millió birka nem állít meg párszáz politikust és tőkést, akkor megérdemlik, hogy kipusztuljanak. Így már értem is, mire megy ki a nagyok játéka. Így már egyet értek velük. Tehát ez a hulljon a férgese. Élhetetlen hülye nem kő. OK, értem. Télleg mi a francnak foglalják a helyet, szennyezik a földet, zajongnak, isznak, bagóznak, szappanoperákat néznek, irodákban töltik az időt, megilyenek. A háború után sokkal kevesebben leszünk, nem kell annyi irodista, nem lesz annyi naplopó, a romok eltakarítása pedig munkát ad. Értem. OK.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

sirásó, 2013.01.10 12:15

a cimet olvasva, azt hittem, feloszlatták a NAV-ot!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html