Piaci kitekintés

Nyári üzemmódban indították a hetet a tőkepiacok: az európai börzék csupán mérsékelt elmozdulást mutattak a hét első felében, míg a tengerentúlon kiemelt makroadat hiányában, a korábbi vállalati beszámolókat emésztve kedden ezúttal elmaradt az S&P500 újabb csúcsdöntése.

Az ázsiai börzék hangulatát némileg beárnyékolta a 11-hónapos mélypontra süllyedő kínai PMI-adat, míg a pozitív csalódást okozó német- és francia feldolgozóipari beszerzési menedzserindexek által hajtva, az európai börzék óvatos emelkedéssel vágtak neki a szerdai kereskedésnek.

Szerdán az európai feldolgozóipari- szolgáltatói beszerzési menedzserindexek júliusi, előzetes értékei (09:58) mellett a tengerentúlon új-lakás értékesítési statisztikákat (16:00) tesznek közzé, míg az amerikai gyorsjelentések közül a Boeing, a Caterpillar, a Facebook és a Ford beszámolóit érdemes kiemelni.

A bankközin az euró tovább erősödött a dollárral szemben: az EURUSD kurzusa 1,3240-ig emelkedett a szerdai kereskedés első felében, míg az EURHUF jegyzése az MNB vártnak megfelelő kamatcsökkentése után stabil maradt; a forint azonban gyengüléssel reagált Matolcsy György szavaira, miután az jegybankelnök szerint a kamatcsökkentési ciklus folytatódhat, az irányadó ráta 3-3,5% közelébe süllyedhet majd; míg a piacon előzetesen nem számoltak ilyen mértékű kamatcsökkentéssel a továbbiakra vonatkozóan.

Az EURHUF kurzusa szerdán délelőtt ismét a 296-os szintet tesztelte, majd a jegyzés 296,55 emelkedett: így az alacsonyabb jegybanki kamatpályát újra-árazó befektetői várakozások mellett a nap folyamán a devizahitelesek megmentését célzó újabb kormányzati csomag lehetősége szintén kiemelt piaci érdeklődésre tarthat számot.

Javulást mutatnak a francia- és a német feldolgozóipari kilátások
Kép: Admiral Markets

Ázsia

Bár a keddi kereskedésben a kínai miniszterelnök szavai gondoskodtak a kedvező hangulatról, szerdán ismét borús hangulatban indult a nap Ázsia-szerte, miután újabb csalódást okozó kínai makroadat borzolta a befektetői kedélyeket. (Hang Seng +0,06%; Shanghai Composite -0,48%; Nikkei -0,32%)

Az HSBC által összeállított PMI adat júliusi, előzetes értéke 11-hónapos mélypontra süllyedt, további lassulást vetítve előre a kínai feldolgozóiparban; míg az HSBC vezető közgazdásza szerint a feldolgozóipar lassulása továbbra is irányadó maradhat majd.

US

A kezdeti emelkedést követően lefelé kanyarodtak a tengerentúli börzék szerdán: jelentős makroadat hiányában vegyesen sikerült a keddi zárás: a Dow 0,14%-os emelkedése mellett az S&P 0,19%-os mínuszban zárta a napot.

Bár az Apple nettó eredménye a bázisidőszakhoz viszonyítva 22%-kal csökkent a társaság egy részvényre jutó eredménye így is felülteljesítette az elemzői várakozásokat (EPS 7,47$ vs. 7,31$) míg árbevétel soron a vártnál szintén kissé kedvezőbb számokat tett közzé (35,32mrd vs. várt 35,04mrd)

EU

A vegyes tengerentúli zárást követően az ázsiai kereskedésben a vártnál gyengébb kínai PMI mutató árnyékolta be a hangulatot, azonban Európában a keddi kereskedés második felének enyhe bizonytalanságát követően ismét emelkedéssel indult a nap, miután a francia- és a német PMI adatok is pozitív csalódást okoztak.
(Dax +0,47%; Cac +0,62%; FtseMib +0,33%; Ibex +0,90%)

Az Admiral Markets piaci összefoglalója teljes terjedelmében az alábbi linkre kattintva is elérhető.
Ha devizapárokkal kereskednie vagy további kérdése van; a jobb oldali mező kitöltését követően, a feliratkozásra kattintva munkatársaink felveszik önnel a kapcsolatot.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!