Csúcssebességre kapcsol a héten az amerikai gyorsjelentési szezon. Az S&P 500-as index kosarában szereplő cégek mintegy harmada közli negyedéves számait, s sokan azt remélik, hogy ez katalizátorként szolgálhat ahhoz, hogy a részvénypiac az elmúlt időszak gyengélkedése után ismét emelkedni kezdjen - írja összefoglaló elemzésében a Reuters.

Számos tőzsdei óriás gyorsjelentése jelenik meg a napokban, köztük a tőzsdei kapitalizáció alapján a legnagyobb amerikai cég, az Apple, de a héten várhatóak a Microsoft, a McDonald's és az AT&T számai is. E mellett az elmúlt időszak kedvencei közül is sokan most jelentenek, így Netflix és a Facebook is. A befektetők a számok között többek között annak a jeleit is kereshetik, hogy a kínai gazdaság lassulása mekkora sebet ütött az amerikai vállalatok nyereségén.

A jelentési szezon első számai a piacot meglehetősen gyenge állapotban érték, a tőzsde éppen a túlárazottnak tekintett technológiai és biotechnológiai részvények körében kialakult áresés nyomán kialakult túladott állapotot igyekezett ledolgozni. Ha a most érkező számok gyengébbek lesznek a vártnál, az könnyen a múlt hét elejéig tartó eladási hulláma visszatérést eredményezheti.

Még mindig nem értük el a korábbi csúcsokat, viszont az emelkedő trend egyelőre életben van a piacon, így nem lennék meglepve, ha a piac a közeljövőben inkább oldalazna - mondta Andre Bakhos, a Lanlyn Capital LLC igazgatója a Reutersnek.

A hetet befektetői szempontból változatlanul három fő téma határozhatja meg. Az egyik a kínai gazdaság kilátásairól érkező jelzések, az alacsonyabb növekedési potenciálú társaságok részvényei irányába tartó rotáció és a közönség kedvenc cégek eredményei.

Az S&P 500-as index cégeinek első negyedéves eredményei a jelenlegi várakozások szerint átlagosan 1,7 százalékkal emelkedhetett a tavalyi év hasonló időszakához képest. Ez jelentős csökkenés az év elején remélt 6,5 százaléknál, azonban már magasabb a múlt szerdai, 0,6 százalékos mélypontnál. A kisebb pozitív fordulat annak ellenére érkezett, hogy néhány jelentősebb cég kiábrándító számokat közölt. Az IBM és a Google múlt heti jelentése is elmaradt a várakozásoktól. Az S&P 500-as index 2,7 százalékos emelkedéssel zárta a rövidebb múlt hetet, ezzel ledolgozta egy héttel korábbi veszteségeit.

A piac a kínai gazdaság lassulásának hatásait leginkább az Apple, a Qualcomm és a Yum Brands számai alapján ítélhetik majd meg. Figyelmeztető jelek már érkeztek, az IBM például várakozások alatti eredményeit többek között a kínai és egyéb feltörekvő piacok gyengélkedésével magyarázta.

Talán a Qualcomm lehet majd ebből a szempontból az egyik legjobb indikátor, tavaly ugyanis a cég árbevételének már mintegy fele érkezett Kínából. A piac tart is a mostani gyorsjelentéstől, erre utalnak az opciós piacon tapasztaltak is, az elmúlt időszakban a Reuters szerint ugyanis jelentősen megnőtt a Qualcomm részvények áresése ellen biztosító opciók iránti kereslet. A Goldman Sachs szakértői szerint viszont ez inkább arra utal, hogy a befektetők túlságosan is aggódnak a cég számai miatt, s ez a helyzet inkább kedvező vételi alkalom lehet. Az Apple árbevételének 13 százaléka származik Kínából.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!