2018. január 1-jei hatállyal bejegyezték a társaság SZIT státuszát, ennek előírásai szerint a korábban alkalmazott gyakorlattól eltérően nem az ingatlanok értékcsökkenéssel csökkentett bekerülési értéke alapján mutatják be az IFRS szerinti konszolidált mérleg- és eredménykimutatást, hanem független értékbecslő által negyedévente megállapított aktualizált valós érték szerint.

A beszámoló szerinti nettó eredmény 3,559 millió euró volt, 2,361 millió euróval magasabb a "pro forma" eredménynél, a befektetési célú ingatlanok el nem számolt értékcsökkenése 1,198 millió euróval, míg a valós érték változásuk 1,163 millió euróval növelte az eredményt

A társaság tulajdonában álló teljes ingatlanállomány becsült értéke az első negyedév végén 252 millió euró volt, szemben a 2017. végi 243 millió euróval. A valós nettó eszközérték a fejlesztésekhez kapcsolódó megnövekedett hitelállomány miatt 185 millió euró volt, mintegy 3 millió euróval magasabb a 2017 év véginél.

Az osztalékfizetés alapja (az osztalék a mindenkori adózott eredmény 90 százaléka) továbbra is a cég egyedi beszámolója, a SZIT szabályok szerinti eredmény ettől lényegesen eltérhet, ezért a társaság "pro forma" jelleggel közzéteszi a korábbi gyakorlat szerinti kimutatásait is, és e szerint készíti a jövőre vonatkozó becsléseit is - áll a jelentésben.

A cég az egy évvel korábbit 16 százalékkal (közel 400 ezer euróval) meghaladva, 2,9 millió euró árbevételt ért el, és a működési költségek 82 százalékos (138 ezer eurós) emelkedése mellett a kamatfizetés, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény (EBITDA) 6 százalékkal (155 ezer euróval) nőtt. Az új épületek átadásával nőtt az elszámolt értékcsökkenés, de a SZIT státusszal járó társasági- és iparűzésiadó mentesség növelte a nettó nyereséget.

A jelentés szerint a Graphisoft Parkban megkezdődött egy újabb, mintegy 12 500 négyzetméter alapterületű iroda épületsor, és hozzávetőleg 450 gépkocsi befogadására alkalmas mélygarázs építése, átadásuk 2018 közepén várható. Költségét az építőipar kapacitáshiánya és a növekvő árak miatt a korábban becsültnél 5-10 százalékkal nagyobbra várják. A fejlesztések befejezése után a Graphisoft Parkban 73 ezer négyzetméter iroda, labor és oktatási terület áll majd a bérlők rendelkezésére.

A Graphisoft Park részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában kereskednek. A keddi kereskedést 3500 forinton zárta a papír, az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyama 4000, a legalacsonyabb 3050 forint volt.

A kép forrása: Graphisoft Park.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!