Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ALTEO 2019. március 13. és 19. között zajló zártkörű részvénykibocsátása során a befektetők közel 2,8 milliárd forint összértékben nyújtottak be előzetes kötelezettségvállalási nyilatkozatokat, amely 84 százalékkal magasabb az eredetileg meghatározott maximális 1,5 milliárd forintos jegyzési értékhez képest.

A korábban közzétett Információs összeállításnak megfelelően túljegyzés maximum 2 milliárd forint értékig volt elfogadható, ezért az allokációs folyamat végén a társaság igazgatósága lényegében 2 milliárd forint összértékben fogadott el ajánlatokat. A befektetők elsősorban hazai intézményi és belföldi jogi személyek voltak - derül ki a vállalat közleményéből.

A zártkörű részvénykibocsátásban részt venni kívánó befektetőknek 2019. március 19-ig volt lehetőségük benyújtani az előzetes kötelezettségvállalási nyilatkozatokat. A zártkörű tőkeemelés során az egyes befektetőknek minimum 100.000 euró kibocsátási értékű új részvény megvásárlására kellett kötelezettséget vállalniuk. Az új részvények végleges kibocsátási árát az előzetes kötelezettségvállalási nyilatkozatok figyelembevételével, az igazgatóság 670 forintban, vagyis a meghatározott 660-670 forintos ársáv felső határának megfelelő összegben állapította meg. A túljegyzés során a befektetők kiválasztásának elsődleges szempontja a befektetési összeg nagysága volt, azaz a nagyobb összegű befektetésre kötelezettséget vállalók élveztek előnyt - közölte az ALTEO.

Miért volt szükség a forrásbevonásra?

A forrásbevonás azért vált szükségessé, mert az ALTEO olyan kedvező megtérülésű projekteket lát a hazai piacon, amelyek finanszírozásához rövidesen szükségessé válhat nagyobb mennyiségű saját tőke rendelkezésre állása. A projektlehetőségek javarészt megújuló energetikai beruházások, befektetések, amelyek között vegyesen találhatóak akvizíciók és zöld-, illetve barnamezős fejlesztések.

A tőkeemelés következtében az ALTEO alkalmassá vált arra, hogy szükség esetén nagyobb összegű önerőt allokáljon ezen projektek megfinanszírozásához. A potenciális befektetési célpontok teljes befektetési és finanszírozási igénye a 7 és 10 milliárd forint között mozog.

A tőkebevonás különböző lehetőségei közül a vállalat azért döntött a zártkörű tőkeemelés mellett, mivel a potenciális tranzakciók miatt kiemelten fontos tényező a rugalmasság és a gyors reagálás, illetve ugyancsak elsődleges szempont volt a költséghatékony forrásbevonás is.

A kibocsátási folyamatban előzetes kötelezettségvállalási nyilatkozatot tevő és az igazgatóság által az új részvények átvételére kijelölt valamennyi befektető eleget tett előzetesen vállalt kötelezettségének, és a kibocsátott részvények teljes ellenértékét az Információs összeállításban előírtak szerint teljesítette - derül ki a közleményből.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!