Jelentős gyengülési hullám előtt a forint?

Egy jelentősebb gyengülés kezd kirajzolódni a forint piacán, a magyar deviza délelőtt - a tegnapi kezdéshez hasonlóan - gyengült a főbb devizákkal szemben. Az euró árfolyama jelenleg 283 forint felett jár.
NAPI, 2012. december 13. csütörtök, 10:23
Fotó: Napi.hu

Az elmúlt két napban komolyabb gyengülés kezd kirajzolódni, jelentős vételi érdeklődés mutatkozik az euró/forint iránt a devizapiacon. A magyar fizetőeszköz az euróval szemben reggel a kora délelőtti órákban 283,54-ig gyengült, jelenleg 283,17-nél jár. Ruzsonyi Ákos, a Commerzbank devizapiaci üzletkötője szerint ma az euró/forint kurzusa 283,50 és 285 között mozoghat.

Ugyanakkor nem valami jó jel, hogy úgy tűnik, a forintot leválasztották a régiós devizákról. Ezt Ruzsonyi azzal magyarázta, hogy a cseh korona és a lengyel zloty jóval kisebb mértékű gyengülést mutat az euróval szemben, mit a forint, a román lej pedig a választási eredmények miatt erősödik.

A dollárral szemben szintén gyengült a forint, 217,02-nél volt a mélypont, jelenleg 216,60 forintot adnak egy zöldhasúért. A svájci frankkal szemben a forint 234,47-ig gyengült és jelenleg is e körül mozog az árfolyam.

Az euró/dollár kurzusa a délelőtti órákban megközelítette az 1,31-es szintet, ahonnan korrigálva jelenleg a tegnap késő délutáni 1,3070-es szintél mozog. A kilengésben benne van a tegnapi amerika Fed döntésére és a hajnali bankunióval kapcsolatos döntésra adott piaci reakció is.

Szerdán délelőtt a svájci jegybank kamatdöntő ülést tartott: maradt a 0,0-0,25 százalékos alapkamatsáv, ugyanakkor az SNB elnöke megerősítette, hogy továbbra is minden eszközzel védik az euróval szembeni 1,20-as minimum frankárfolyamot. A döntést követően az euró/svájci frank árfolyama az 1,21-es szint alá süllyedt és jelenleg is itt tartózkodik, az eurót jelenleg 1,2088 frankon jegyzik.

Szerdán a devizapiaci árfolyamokra esetleg délutáni amerikai makroadatok lehetnek még hatással.

 

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK