Szerdán reggel erősödött a forint. Az euró jegyzése nyitás után 411 forint közelébe süllyedt, a dollár pedig alig 413 forintra esett vissza, ami több mint egy hónapos rekord a forint számára. A svájci frank is több mint egy hónapja nem volt ennyire olcsó, mint szerda reggel, amikor is 415 forint körüli szinten jegyezték. Hogy ezek a fejlemények jelentenek-e további erősödést, abban a szakértők nem biztosak. 

"Továbbra is 415 közelében az euró-forint árfolyama. Bár tegnap is nagy volt a napon belüli volatilitás, az MNB ülését követően nem láttunk érdemi árfolyamreakciót. Meghatározó támasz 410-nél, míg ellenállás 414,50-nél található jelenleg, utóbbi a 30 napos mozgóátlag" - int óvatosságra az Equilor.

A forint szempontjából fontos hír volt, hogy tegnap nem változott a hazai alapkamat. A várakozásoknak megfelelően 13 százalékon tartotta az MNB az alapkamatot tegnapi ülésén. A megjelent közleményben a jegybank megerősítette a korábbi üzeneteit, miszerint az alapkamat jelenlegi szintjét tartósan fenntartják mindaddig, amíg az inflációs folyamatokban nem lesz tartós változás. A rendkívüli intézkedések csak addig maradnak fenn, amíg a piaci stabilitás fenntartása és a kockázati megítélés alakulása indokolja. Virág Barnabás az ülést követő háttérbeszélgetésen hangsúlyozta, hogy ezeket az eszközöket fokozatosan fogják kivezetni.

Már a decemberi határidő előtt teljesülhetnek az Európai Bizottság feltételei. Erről Navracsics Tibor beszélt egy tegnapi rádióműsorban, ahol elmondta, hogy a szükséges módosításokat már elvégezték, az Integritási Hatóság november 19-én megkezdi a működését. A miniszter szerint nem kell kimeríteni a hosszabbítás határidejét, ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy az Európai Bizottság utánkövetéssel is ellenőrizni fogja a vállalások teljesítését.

A piacnyitáskor még gyengélkedett a magyar fizetőeszköz, azóta megélénkült az árfolyam.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!