A befektetők kedvező eredményadatokat várnak a most induló negyedik negyedéves tőzsdei beszámoló szezontól. A nagyobb vállalatok közül csütörtökön a Tesco teszi közzé harmadik pénzügyi negyedévi adatait forgalmának karácsonyi alakulásával együtt.

A fontosabb makrogazdasági adatok közül a tőzsdei árfolyamokat az Eurostat kimutatása befolyásolhatja az euróövezet ipari termelésének novemberi alakulásáról - írja az MTI.

A határidős indexjegyzések alapján az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,07 százalék emelkedéssel kezdi a kereskedést, a londoni FTSE-100 index 0,06 százalékkal, a frankfurti DAX index 0,05 százalékkal, a párizsi CAC-40 index 0,07 százalékkal emelkedik nyitáskor.

Szerdán többségében veszteséggel zártak a főbb európai értékpapírpiacok. A pán-európai Stoxx 600 index 0,47 százalék, az FTSE Eurofirst 300 index 0,32 százalék gyengüléssel fejezte be a kereskedést, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,42 százalékkal csökkent.

Londonban 0,23 százalék nyereséggel zárt az FTSE-100 index, a frankfurti DAX index 0,78 százalék veszteséggel, a párizsi CAC-40 0,35 százalék csökkenéssel végzett. Madrid 0,02 százalék, Milánó 0,66 százalék nyereséggel zárt.

A távközlési ágazat szerepelt leggyengébben szerdán, az ágazati mutató közel két százalékkal gyengült. A svéd Tele2 közel nyolc százalékot veszített árfolyamából. A banki részvények viszont erősödtek, az ágazati mutató két százalékkal emelkedett. Számos bank portfólió-súlyozási minősítését javították szerdán befektetési tanácsadó társaságok. Az ágazaton belül a Commerzbank részvénye érte el a legjobb eredményt öt százalék erősödéssel. Pozitív eredményt ért el a biztosítási ágazat is szerdán, bár a bankoknál jóval szerényebbet. A többi gazdasági ágazat mutatója gyengült.

Az amerikai indexeket profitkivétel gyengítette szerdán. A DJIA, S&P és Nasdaq indexek az év eleje óta a szerdai negatív korrekcióig sorrendben már 2,7 százalék, 2,9 százalék és 3,8 százalék nyereséget halmoztak fel.

A csütörtöki globális tőzsdei kereskedést az ázsiai piacok többségében indexcsökkenéssel indították el. Az európai kezdés előtt két órával Tokió 0,4 százalék, Szöul 0,5 százalék, Hongkong 0,02 százalék veszteséget, Sanghaj 0,03 százalék nyereséget mutatott.

Az olajár az előző napi nagy emelkedést követően csütörtökön kissé lefelé korrigált. A Brent 0,09 százalékkal hordónként 69,14 dollárra, a WTI 0,08 százalékkal 63,52 dollárra csökkent. A WTI szerdán az amerikai kereskedési idő alatt 63,67 dolláron is forgott, ami 2014 december 9 óta a legmagasabb ár, a Brent ára pedig 69,37 dolláron, ami 2015 májusa óta a legmagasabb.

A dollár erősödött csütörtök reggel, az arany ára pedig a szerdán elért négy havi csúcsról kissé lefelé korrigált. Szerdán a dollár gyengülését és az arany árának emelkedését váltotta ki a Bloomberg hírügynökség jelentése arról, hogy a világ legnagyobb devizatartalékával rendelkező Kína mérsékelni, vagy teljesen megszüntetni készül a dollárkötvény vásárlásokat. Csütörtökön a kínai pénzpiaci felügyelet a hírt téves információkra támaszkodó értesülésnek nevezve cáfolta.

Az euró jegyzése 0,04 százalékkal 1,1942 dollárra csökkent, az arany ára 0,07 százalékkal ment lejjebb 1318,40 dollárra unciánként.

Fotó forrása: Shutterstock

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!